In 2017 raakten bijna 78.000 huisdieren vermist in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de vermissingsdatabank voor huisdieren van stichting Amivedi. Vooral katten zijn de dupe: maar liefst 38.000 raakten verdwaald.

vermist
38.000 katten raakten vermist in 2017 | Foto: Pixabay

Naast katten raakten er tweeduizend vogels, ruim negenhonderd knaagdieren en vijfduizend honden vermist. Wat zou hiervoor een oplossing kunnen zijn? Yolande Schotel, secretaris van Amivedi:

“Het chippen van alle huisdieren. Maar eerst moet er een wettelijk geregeld systeem komen omtrent vermissing van huisdieren.”

Verplicht voor honden
Stichting Amivedi zet zich in voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland en faciliteert de registratie van deze dieren. Elk jaar raken er zo’n 38.000 katten vermist en dit getal is flink gestegen in de periode van 1 januari 2010 tot 1 januari 2018. Echter is er bij de honden een andere ontwikkeling te zien: vanaf 2013 zijn worden er gemiddeld vijftig vermiste honden per jaar minder aangemeld. De reden hiervoor is dat honden die vanaf 2013 in Nederland zijn geboren verplicht gechipt worden. Yolande Schotel:

“Als een hond vermist raakt, checkt de dierenambulance even snel de chip, en zo kunnen honden makkelijk worden herenigd met hun baasje. Deze honden worden dan dus niet meer als vermist opgegeven. Daarom is het getal zo gedaald.”

Waarom worden katten dan niet gechipt? Schotel:

“Katten raken veel sneller vermist. Ze vallen minder op, omdat katten toch al vaak al buiten lopen. Katten zwerven soms weken rond, zonder dat het de bewoners opvalt dat die dieren worden vermist.”

vermist
Chiplezer | Foto: publiek domein

Niet waterdicht
Door het op straat zwerven hebben katten veel meer kans om te overlijden, zoals onder een auto komen. Volgens Schotel zou het chippen van katten de vermissing absoluut tegengaan, maar moet het nationale systeem wat betreft vermissing van huisdieren eerst aangescherpt worden:

“Het systeem is nog lang niet waterdicht. Er zijn geen nationale regels of een standaardprocedure waar gemeentes zich aan moeten houden als ze een overleden dier vinden. Veel gemeenten regelen dit via de dierenambulance of -asiel of houden zelf een registratie bij en bewaren overleden dieren een aantal weken in de vriezer. Helaas gooien te veel gemeenten gevonden overleden dieren gewoon weg. Deze dieren blijven dan dus als vermist geregistreerd staan, terwijl ze al dood zijn. Dat ondermijnt het in principe goede systeem van de chip.”

Schotel pleit voor een waterdicht systeem, met regels waar elke gemeente zich aan houdt:

“Voor de wet zijn huisdieren gelijk aan een paar schoenen. Of je nou je schoen kwijtraakt of je huisdier, voor de wet is er geen verschil. Dat is natuurlijk diep triest, want een huisdier heeft voor het baasje veel emotionele waarde. Wij pleiten ervoor dat dit systeem wordt aangepast. We willen bij Amivedi dat alles wettelijk en nationaal geregeld wordt bij het opsporen en vinden van huisdieren, en dat begint bij een goede onderlinge samenwerking tussen de instanties die zich bezig houden met dierenwelzijn en bij de politiek.”

vermist
Foto: Amivedi

Opsporen misstanden
De hoofdreden van het verplicht stellen van het chippen van honden was dan ook niet de hereniging met baasjes, maar het opsporen van misstanden in de malafide hondenfokkerij en -handel. Honden worden daar vaak niet gevaccineerd, worden te jong weggehaald bij hun moeder en worden slecht behandeld. Door het verplicht stellen van de chips, worden deze praktijken gereguleerd en geremd. Bij katten speelt malafide handel en fokkerij veel minder, waardoor verplicht stellen van chippen te veel geld zou kosten. Het probleem bij katten zijn de grote aantallen zwerfkatten die verwilderen, maar door het systeem waar Schotel al over sprak, heeft chippen hier niet genoeg positieve invloed op.

Meer info
Lees hier een bijdrage van dierenarts Piet Hellemans over het belang van chippen bij katten. In Amsterdam pleitte de Partij voor de Dieren in 2012 al voor het verplicht chippen van katten en de partij wil ook dat dit landelijk gebeurt. In Vlaanderen is het chippen van katten al verplicht sinds 2015.

Bronnen: Amivedi, Chipjedier ©AnimalsToday.nl Varja Dijksterhuis