In Vlaanderen is het vanaf volgend jaar verplicht iedere kat te chippen. Het chippen van honden is al langer verplicht maar nu wordt het, met dank aan de minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, dus ook verplicht katten van een chip te voorzien.

chippen
Nieuwgeboren katten in Vlaanderen moeten vanaf volgend jaar worden gechipt |Foto credit: Florencetime via Compfight cc

Eind volgend jaar wil de minister starten met een database met gegevens als leeftijd, woonplaats en eigenaar, van alle geregistreerde katten. Met deze registratie moet de populatie zwerfkatten worden verminderd.

De verplichting katten te chippen zal overigens geleidelijk worden ingevoerd, want de maatregel geldt alleen voor nieuwgeboren dieren.

In Nederland pleitte onder andere de Partij voor de Dieren voor het verplicht chippen van katten. Daarmee moet niet alleen de populatie zwerfkatten worden verkleind, maar ook moet er een einde komen aan de illegale handel in katten en de jacht op loslopende katten in het buitengebied.

In Nederland leven zo’n 3 miljoen katten. Opvangcentra en dierenasielen luidden de afgelopen jaren herhaaldelijk de noodklok over het groeiend aantal katten dat op straat wordt gedumpt en in asielen belandt of verwildert. Naar schatting gaat het om bijna 100.000 katten per jaar.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.