In de afgelopen weken is er een recordaantal verzwakte en dode Guadalupe-zeeberen aangetroffen op de stranden van Californië.

Guadalupe-zeeberen
Kenny Ross14 via Compfight cc

De Guadalupe-zeebeer leeft in de wateren rondom Californië en Mexico. In het verleden is deze soort zwaar bejaagd. In 1928 dacht men dat de Guadalupezeebeer uitgestorven was, maar de diersoort werd in 1954 herontdekt. Sindsdien wordt het dier als ‘kwetsbaar‘ beschouwd.

In de afgelopen periode zijn er maar liefst 80 uitgehongerde zeeberen aangespoeld op Californische stranden. Dit waren voornamelijk pups. Vergeleken met andere jaren, waarin er zo’n 10-12 dieren aanspoelden, ligt het cijfer nu al acht keer zo hoog.

Het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) noemt de vondst van de dieren ‘zeer ongebruikelijk’. Van de 80 gevonden dieren, waren 42 al dood. Van de 38 dieren die levend gevonden werden, wisten maar 16 dieren te overleven.

Dit opvallend gebeuren valt samen met de stranding van 3500 uitgehongerde Californische zeeleeuwen sinds januari van dit jaar. Wetenschappers vermoeden dat deze massale stranding een direct gevolg is van opwarming van de oceaan. Normaal gesproken zorgt sterke wind voor de aanvoer van koel en voedzaam water. Doordat deze wind uitbleef is er een schaarste aan voedsel ontstaan. Hierdoor worden de dieren gedwongen om verder de oceaan in te gaan op zoek naar voedsel en hun jongen voor langere tijd achter te laten. NOAA wetenschappers verwachten dat dit ook de reden is voor de stranding van de Guadalupe-zeebeer.

Geschat wordt dat er nu nog zo’n 15.000 Guadalupe-zeeberen leven, in vergelijk met 300.000 Californische zeeleeuwen.

Bronnen: Reuters, Time ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen