“Mevrouw, mijnheer, vorig jaar oktober kocht ik mijn hondje bij kennel X. Ik mocht destijds de mama en papa van mijn pup niet zien. Dit om te voorkomen dat ik ziektes op de honden zou overbrengen, zo werd mij verteld. Dit voelde niet goed, maar ik liet iemand de foto van de pup zien, en die zei dat hij er wel oké uit zag.”

Foto credit: maxcady808 via Compfight cc
Foto credit: maxcady808 via Compfight cc

“Ik kocht mijn hondje als ‘Boomer’. Eigenlijk gaat alles best goed. Behalve dat mijn hond erg bang blijft. Ondanks dat ik met hem naar een hondenschool ben gegaan en we erg lief voor hem zijn. Verder hebben we een probleem met de vacht. Ik borstel bijna dagelijks, maar er blijven maar klitten in de vacht komen. Daarom ben ik naar een trimmer gegaan. Uiteindelijk hebben ze mijn hondje helemaal geschoren omdat de klitten erg pijnlijk waren. De trimmer wilde graag weten welk ras mijn hond is. Ik heb daarom de fokker gebeld. Die was kortaf en gaf aan dat er Poedel in zit. Verder wil hij geen informatie meer geven. Weet ú welke kruisingen in de Boomer zitten? We zouden het graag weten, om voor een goede verzorging van de vacht te zorgen.”

Zo maar een bericht in onze informatiemailbox. Van een hondenbezitter die het goed voor heeft met zijn hond. Een mail met een vraag die wij met liefde beantwoorden. Maar ook een mail waar we verdrietig van worden. Zoals van veel berichten die wij dagelijks mogen ontvangen.

Honden worden nog steeds te gemakkelijk gekocht van fokkers die niet het beste voor hebben met hun honden. Waarom? Omdat de hond sneller, makkelijker of goedkoper te verkrijgen is. Omdat men niet beseft dat goedkoop duurkoop is. Omdat men een hondje zo lief, schattig of zielig vindt. Omdat men niet weet dat het belangrijk is voor elke hond om een goede start te hebben. Omdat men niet beseft dat de keuze voor die ene pup, niet alleen het leven van die hond beïnvloedt, maar ook het leven van heel veel andere honden. Honden die in donkere schuren leven en sterven. Honden die tijdens uren durende, beangstigende transporten lijden aan ziekten en angst. Honden die vroegtijdig sterven zonder ooit een dag in een zonnig grasveld rondgedarteld te hebben.

Bij de Koninklijke Hondenbescherming geloven we dat dit anders kan en anders móet. En we geloven dat pupkopers de sleutel in handen hebben om foute fok uit te bannen. Om hen nog meer te helpen met het maken van een eerlijke keus voor élke hond, is een nieuw handvat toegevoegd aan de bestaande FAIRPUP-campagne: de FAIRPUP-app. Gratis te downloaden en de eerste stap naar een schat aan informatie over een eerlijke start.

Want het kan, het kan echt. Als jong dier je leven starten in een goede omgeving die een optimale start voor jou is en een fijn leven aan je ouders en nestgenoten biedt. En het is niet minder dan FAIR dat we dat met z’n allen willen realiseren.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl