Honderden uitgehongerde zeeleeuwenpups zijn afgelopen januari aangespoeld op het strand van Californië. De cijfers lopen uiteen van 1.100 tot 1.800 pups. Dit is veel hoger dan het gemiddelde voor deze maand en veel te vroeg in het jaar. Het ziet er naar uit dat de situatie alleen maar zal verslechteren, met het oog op de opwarming van de aarde.

zeeleeuwenpups
Still Reuters

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration wordt deze massale stranding veroorzaakt door de opwarming van de Stille Oceaan met 2 tot 5 graden. Als gevolg van deze temperatuursverhoging zwemmen de vissen waar zeeleeuwen op jagen, verder naar het noorden. Zeeleeuwenmoeders worden zo gedwongen om ook naar het noorden te trekken en hun pups tot wel 5 dagen alleen te laten. De zeeleeuwenpups op hun beurt gaan nu zelf naar voedsel zoeken, maar tevergeefs. Sommige pups werden zelfs aangetroffen met stenen in hun maag.

De uitgeputte zeeleeuwenpups zijn ondergebracht in een aantal opvangcentra.

In Californië leven ongeveer 300.000 zeeleeuwen. Zeeleeuwen zijn sociale dieren en leven in groepen van honderden dieren. Een groep bestaat uit ongeveer veertien vrouwtjes en een mannetje, die bij gevaar de groep agressief en luidruchtig verdedigt.

Het broedseizoen loopt van mei tot augustus. Zeeleeuwenpups worden geboren in juni en zijn de eerste 6 maanden volledig afhankelijk van hun moeder en pas met 11 maanden gespeend. De pups die in januari aanspoelden waren zeven maanden oud en te jong om zelf voedsel te zoeken.

Bekijk hier een videoreportage van Reuters.

Bronnen: Reuters, NOAA Fisheries, Waff.com ©PiepVandaag.nl Nina Cohen