Een dier adopteren kan op vele manieren. Natuurlijk gaan we als eerste naar het asiel om daar een nieuw vriendje of vriendinnetje te halen. Ook zijn er goed georganiseerde bonafide organisaties die helpen met het adopteren van dieren uit het buitenland. Maar soms komt het nieuwe kameraadje gewoon op je pad, zoals de kleine Yorkshire Terriër Baron bij Daan en Clasien van Driel uit Frankrijk. Baron was gedumpt, maar werd op tijd gevonden.

adoptieverhalen
Baron, kort na de adoptie | Foto: Clasien van Driel

Kennelijk was Baron niet meer welkom bij zijn baasje of was het niet de moeite waard om hem mee te nemen op vakantie. Daan en Clasien:

“Baron werd afgelopen juli, in de Cantal (Frankrijk) in het bos gevonden, vastgebonden aan een boom. Helaas gebeurt dat heel erg vaak. Gelukkig voor Baron vond een facebookvriendin van ons hem, en ze heeft hem losgemaakt. Hij had twee enorme wonden op zijn rug, waarschijnlijk heeft hij geprobeerd zich los te bijten.”

Het hondje werd snel naar de dierenarts gebracht om verzorgd te worden:

“Daar vonden ze geen chip of tattoo. Onze vriendin heeft een foto van hem geplaatst op facebook en diverse foto’s opgehangen in het dorp en omgeving, maar uiteraard wist niemand van iets.”

Natuurlijk zit je op dat moment als dierenvriend met een dilemma, want je laat zo’n hondje natuurlijk niet aan zijn lot over. Voor Daan en Clasien was het echter meteen duidelijk dat ze Baron een nieuw mandje wilden bieden:

“Baron is bij ons terechtgekomen. En ondanks dat onze andere Yorkshire Terriër Tiamo niet zo blij is met deze indringer heeft Baron het heel erg naar zijn zin bij ons. Zijn vacht groeit weer goed en hij is een kilo aangekomen sinds hij bij ons gekomen is. Zijn gebit hebben we laten renoveren, want dat was heel erg verwaarloosd. Baron voelt zich prima bij ons!”

Baron
Het gaat goed met Baron | Foto: Clasien van Driel

Voorkomen beter dan genezen
Net als in Frankrijk worden in de zomer ook in ons land heel wat dieren gedumpt. De ‘baasjes’ vinden het te duur om het dier in een pension te doen tijdens de vakantie, of hebben niemand om ervoor te zorgen. Helaas speelt ook de moeilijke economische tijd een rol, omdat de verzorging van dieren nou eenmaal veel geld kan kosten, zeker wanneer er medische behandelingen nodig zijn. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het goed om, als je iemand in je omgeving kent in een dergelijke situatie, je schroom opzij te zetten en het onderwerp aan te kaarten. Mogelijk dat de persoon in kwestie vindt dat het ‘je niets aangaat’, maar liever geprobeerd dan dat het dier ergens vastgebonden aan zijn lot wordt overgelaten.

Vertel jullie adoptieverhaal
Wie heeft ook een adoptieverhaal zoals dat over Baron? Mail het dan naar de redactie met foto’s van voor en na de adoptie. Jullie positieve ervaringen kunnen anderen inspireren om ook een dier te adopteren.

© PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.