In Spanje hebben ze stierenvechten, in Nederland hebben we ponypletten en in Amerika is er ezelbasketbal. Afgelopen dinsdag organiseerde een Amerikaanse middelbare school ezelbasketbaltoernooi. Tijdens het volgens de schoolleiding hilarische spel namen zes locale teams de ‘uitdaging’ aan om de 2015 Donkey Dribbling Champions te worden.

ezelbasketbal
Het ezelbasketbaltoernooi in Iowa | Foto: Brad Anderson

Het ezelbasketbaltoernooi vond plaats op de Vinton-Shellsburg Middle School in de Amerikaanse staat Iowa. Tijdens deze basketbalwedstrijd rijden de basketballers op zogenaamd ‘komisch getrainde’ ezels. Kleine kinderen konden tijdens dit evenement gratis ritjes maken op een ezel.

Voorafgaand aan het toernooi startte een groep bezorgde dierenliefhebbers een email- en petitieactie, om de schooldirecteur op te roepen het ezelbasketball af te gelasten, wegens het dierenleed dat bij zo’n toernooi onvermijdelijk ontstaat. Ruim 7600 mensen tekenden de petitie, maar de school trok zich hier niks van aan en liet het toernooi gewoon doorgaan.

De opbrengst van dit ezelonvriendelijke evenement gaat naar Honor Flight Program, een organisatie die gedenkmonumenten plaatst om oorlogsveteranen te eren.

ezelbasketball

Vinton-Shellsburg Middel School in Iowa blijkt echter niet de enige school te zijn die ezelbasketbaltoernooien organiseert. Ook bijvoorbeeld de David L. Rahn Elementary School, een basisschool in Mount Morris, Illinois, organiseerde eerder deze maand een toernooi ezelbasketbal tijdens het Let Freedom Ring Festival. En zo zijn er nog vele meer. Er bestaan zelfs gespecialiseerde bedrijven die ezelbasketbaltoernooien, maar ook ezelhonkbaltoernooien organiseren!

Ezelbasketbal is in de jaren ’30 bedacht als een goedkope vorm van vermaak tijdens de recessie. Vooral in het midwesten van Amerika is het altijd nog een populaire ‘sport’. De basketballers moeten de ball in het basket gooien, terwijl ze op de ezel rijden. Vaak vallen de ezels of gaan ze liggen, terwijl ze door hun zware berijders worden geplet. In deze situatie is het teogestaan dat een deelnemer van de ezel afstapt en hem naar het basket sleept.

Ezels kunnen over het algemeen zo’n 68 kilo dragen, maar de meeste van deze ezelbasketballers wegen vele kilo’s meer. Voor het begin van het toernooi wordt meestal aangekondigd dat de ezels humaan worden behandeld. Maar volgens getuigen worden de dieren uitgehongerd, zodat ze niet tijdens het toernooi poepen, en worden ze vaak geschopt en aan hun staarten en oren getrokken. Ook worden de dieren enorm gestrest van de choas en het lawaai tijdens het toernooi.

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft zich al eerder fel uitgesproken tegen ezelbasketbal. Fundraisers met ezelbasketbaltoernooien leren kinderen dat het geoorloofd is om wreed met dieren om te gaan, zo stelt de organisatie. Na een uitgebreide studie naar de relatie tussen dierenmishandeling en menselijke mishandeling, concludeerden deskundigen Stephen R. Kellert en Alan R. Felthous:

“De evolutie van een meer zachte en goedaardige relatie in de menselijke samenleving zou kunnen worden verbeterd door onze bevordering van een meer positieve en verzorgende ethiek tussen kinderen en dieren”.

Vele scholen in Amerika zijn al gestopt met het organiseren van ezelbasketbaltoernooien. De Amerikaanse National Parent-Teacher Association Congres stelt:

“Kinderen die zijn opgeleid om rechtvaardigheid, vriendelijkheid en barmhartigheid naar dieren te uiten worden meer rechtvaardig, vriendelijk en attent in hun [interactie] naar elkaar toe.”

Ezelbasketbal is al verboden in Portland, Oregon, Indiana, Ohio en Pennsylvania,maar het is altijd nog enorm populair in de staat Iowa. Laten we hopen dat er gauw een verbod zal komen in de overige Amerikaanse staten!

Bekijk hieronder een video van een ezelbasketbaltoernooi in de Amerikaanse staat Missouri uit 2014:

Bronnen: Change.org, GoVS, PETA, YouTube ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor