Wanneer er geen maatregelen worden genomen zullen er binnenkort geen leeuwen meer te vinden zijn in West-Afrika. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het wetenschappelijk verschenen in tijdschrift PLOS ONE.

West Afrikaanse leeuw
West Afrikaanse leeuw | Foto: erik_jepson via Compfight cc

Over West-Afrikaanse leeuwen is minder bekend dan over hun nauwe verwanten in Zuid- en Oost-Afrika. West-Afrikaanse leeuwen zijn in het algemeen wat kleiner, smaller, hebben langere poten en zijn naar dus nu blijkt in grote problemen geraakt.

Ooit waren er leeuwen te vinden van Senegal tot Nigeria. Dat is een afstand van ongeveer 2500 kilometer. Uit het onderzoek blijkt dat er slechts zo’n 400 leeuwen zich bevinden op minder dan 1% van dat hele gebied. Hiervan zijn ongeveer 250 leeuwen volwassen. Een leeuwenpopulatie bevindt zich in Senegal. Er zijn er twee in Nigeria en de vierde bevindt zich op de grens van Benin, Niger en Burkina Faso. Alleen deze laatste populatie heeft meer dan vijftig leeuwen.

Isolated populations
Overzicht populaties

“Het was niet bekend dat de status van de leeuw er zo slecht voor stond in West-Afrika”, vertelde onderzoeker Philipp Henschel van Panthera aan National Geographic. “Eerder was er geen financiering om zulke onderzoeken uit te voeren. Daardoor was er geen idee van dat er in die gebieden nog zo weinig leeuwen zijn.”

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) heeft de zaak in onderzoek en bekijkt of de leeuwen in West-Afrika in aanmerking komen voor de titel ‘ernstig bedreigd’.

Een van de redenen dat er minder leeuwen zijn in West-Afrika is volgens Henschel dat de grond slechter is geworden en er dus minder prooi te vinden is op deze plekken. Een andere is dat er meer boerderijen en menselijke activiteit zijn gekomen ten koste van bosgebied. Zo werd het leefgebied van leeuwen stukje bij beetje steeds verder ingeperkt. Buiten dat ontstonden er conflicten met lokale bevolking, aangezien de dieren meer dan eens de aanval opende op vee logischerwijze. Uit wraak werden de leeuwen dan gedood.

Volgens Henschel is er wel hoop, wanneer er wordt samengewerkt met nationale autoriteiten en de internationale gemeenschap. Alleen de financiering mist volgens hem nog. West-Afrika heeft volgens hem niet veel gekregen omdat er veel meer geld gaat naar de natuur in Zuid- en Oost-Afrika in verband met het de pullfactor van het toerisme.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser