De belangrijkste stierenvechtarena van Spanje, Las Ventas, gelegen in Madrid, zal deze zomer tijdelijk haar deuren sluiten, midden in het stierenvechtseizoen. Het is niet bekend tot wanneer. De gemeente van de Spaanse hoofdstad heeft besloten om bouwwerkzaamheden te verrichten om de veiligheid van het gebouw te verbeteren.

stierenvechtarena Las Ventas
Stierenvechtarena Madrid sluit tijdelijk haar deuren| Foto: Gabriele Tudico Flickr via Compfight cc

Volgens de Spaanse krant El Mundo bemoeilijkt de regering van Manuela Carmena, de huidige burgemeester van Madrid, het verlenen van vergunningen voor niet-bloedige evenementen omdat er in de afgelopen jaren nauwelijks is geïnvesteerd in het onderhoud van het gebouw. Naast de stierengevechten werden er al niet-bloedige evenementen gehouden, en de beheerders van Las Ventas zijn van plan om dit te blijven doen.

Het Comité Anti Stierenvechten hoopt dat de deuren voor altijd gesloten blijven voor stierengevechten. Maar 6,9 % van de Spanjaarden gaat nog naar het stierenvechten, volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur. Alleen dankzij gemeentelijke subsidies kunnen de stierengevechten nog gehouden worden in Las Ventas. De stierengevechten zelf zijn niet meer rendabel. De niet-bloedige evenementen zijn dat wel. Het Comité Anti Stierenvechten vindt het niet eerlijk dat er subsidies naar een bloedig evenement gaan dat de meerderheid van de Spanjaarden niet steunt. Meer dan 90% van de Spaanse bevolking is tegen die subsidiëring. De burgemeester van Madrid poogde in 2016 om de subsidies voor het stierenvechten af te schaffen, maar helaas kreeg ze niet genoeg bijval voor haar initiatief. Wel heeft ze de subsidiering van de stierenvechtschool Marcial Lalanda, van 61.200 euro, kunnen intrekken.

Las Ventas dateert van 1929 en werd gebouwd in Mudéjar (Moorse) stijl. De arena wordt beschouwd als het centrum van het stierenvechten in Spanje en zelfs in de wereld. Het is de derde grootste arena ter wereld (na Mexico Stad en Valencia in Venezuela). De arena heeft een capaciteit van 23.798 bezoekers. Aanstaande zondag vindt er nog een stierengevecht plaats, waarschijnlijk de laatste van dit stierenvechtseizoen, hoewel het nog niet duidelijk is wanneer de onderhoudswerkzaamheden gaan starten. Het is heel waarschijnlijk dat de geplande stierengevechten van september (10 middagen lang, van 23 september tot 1 oktober) ook niet door zullen gaan.

Persbericht Comité Anti Stierenvechten