Costa Rica nam recentelijk een nieuwe dierenwelzijnswet aan. Deze wet behoort tot de meest vooruitstrevende dierenwelzijnswetten ter wereld. De nieuwe wet werd getekend door de president van Costa Rica, Luis Guillermo Solís, en drie ministers van zijn regering, in het centrum van de hoofdstad San José in het bijzijn van honderden mensen en hun huisdieren. Het was een feestelijke gebeurtenis.

dierenwelzijnswet
Hond Duke werd het gezicht van de strijd voor een dierenwelzijnswet in Costa Rica | Screenshot video

Hanen- en hondengevechten
De wet beperkt zich tot het beschermen van huisdieren en dieren die gedomesticeerd zijn, zoals wilde diersoorten die gewend zijn geraakt aan een leven met mensen. Vanaf nu kan men tot twee jaar gevangenisstraf krijgen voor het veroorzaken van de dood van een huisdier, en tot een jaar voor wie een dier schade toebrengt, seksueel misbruikt, of vivisectie toepast. Op het organiseren en houden van gevechten tussen dieren, zoals hanen en honden, staat maximaal 1 jaar gevangenschap. Mensen die een dier in de steek laten riskeren een boete.

De president erkende het belang van de inzet van dierenwelzijnsorganisaties en de inspanningen vanuit de samenleving om de nieuwe wet te maken, en de samenwerking met parlementsleden die het initiatief naar het congres brachten. Zes jaar geleden werd het wetsvoorstel gepresenteerd en sindsdien is het uitgebreid besproken en gewijzigd. De wet werd uiteindelijk unaniem aangenomen.

Duke
Hond Duke was ook aanwezig bij het tekenen van de nieuwe wet. Duke is een begrip in Costa Rica en zijn verhaal speelde een belangrijke rol bij het opstellen van de wet. De president beloofde in 2014, nadat het gruwelijke verhaal van Duke bekend werd gemaakt, dat hij zou vechten om de nieuwe wet erdoor te krijgen. Duke werd mishandeld met een machete en verloor hierbij zijn neusje en een deel van zijn bovenkaak. Hij is geadopteerd en is een heel vrolijk en sociaal hondje. Maar zijn verhaal bevestigde de noodzaak om dit soort dierenleed te verbieden en te beboeten. Duke is inmiddels het symbool geworden voor de strijd tegen dierenleed in Costa Rica.

Bronnen: El Nuevo Diario, La Vanguardia ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer