Er is hoop voor de kievit. Uit een proef uitgevoerd door natuurbeheerder Brabants Landschap in samenwerking met boeren en vogelbeschermers blijkt dat de kievit enorm veel voordeel heeft bij vogelvriendelijker beheer van boerenland.

Kievit
Kievit | Foto: Wikimedia Commons

Bij de proef op 38 akkers in Oost- en Midden-Brabant werd het land tot 15 mei niet betreden en stroken geheel vrij gehouden van productie. Soms werd er ook een speciaal zaadmengsel ingezaaid.

Al deze maatregelen zorgden ervoor dat er twee keer zoveel vogels het nest uitvlogen. Dat is erg positief nieuws want de populatie kieviten in Brabant neemt razendsnel af. Ook andere vogels als de grutto en wulp komen nauwelijks meer voor in deze provincie.

Brabants Landschap heeft een subsidie aangevraagd om deze proef op grotere schaal uit te gaan voeren. Boeren die meedoen met deze nieuwe vormen van akkerbeheer krijgen een vergoeding per hectare grond.

Bron: Brabants Dagblad van woensdag 28 november jl. ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.