In Chili hebben wetenschappers 337 dode walvissen gevonden. Het gaat om 305 kadavers en 32 skeletten van Noordse vinvissen. Dit is een van de grootste walvissterften ooit.

Noordse vinvissen gestrand - Chileense kust
Noordse vinvis met kalf | Foto: Christin Khan, NOAA / NEFSC [Public domain], via Wikimedia Commons

Bioloog Vreni Haussermann vertelde aan het internationale persbureau Associated Press dat ze de ontdekking samen met andere wetenschappers al in juni maakte, tijdens een observatievlucht over de fjorden in de zuidelijke regio van Patagonië. Het nieuws over de massastranding komt nu pas naar buiten, omdat het wetenschappelijk onderzoek nog volop gaande was.

Strandingen in april
Eerder dit jaar werden er al meer dan 20 karkassen van Noordse vinvissen ontdekt voor de kust van Chili. Dat was aanleiding voor de wetenschappers om meer onderzoek te doen naar de oorzaak van de strandingen.

Sinds de ontdekking van de massastranding in juni zijn de wetenschappers bezig met het nemen van monsters en het verzamelen van data. Over de uitkomst van het wetenschappelijk onderzoek wil Haussermann nog niets kwijt. De resultaten worden later dit jaar gepubliceerd in een wetenschappelijke publicatie.

Hausermann:

“We hebben nog lang niet het hele gebied uitgekamd, dus de kans bestaat dat er nog meer dode walvissen zijn”.

Behoud van de soort
De wetenschappers hopen dat hun onderzoek zal bijdragen aan het behoud van de Noordse vinvis:

“Een catastrofe van deze omvang met ruim 300 kadavers is schokkend om te zien als je er overheen vliegt. Voor ons wetenschappers is het belangrijk alle mogelijke doodsoorzaken te onderzoeken. We willen de walvissen ook verder bestuderen en meer leren over deze soort. Met die gegevens hopen we bijvoorbeeld iets te betekenen voor het behoud ervan”.

Bekijk hier een korte reportage van NOS.

Bronnen: TheGuardian.com & NOS.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor