Grotere vogels door klimaatverandering

Foto: iStock Photo

Vogels in Californië zijn de afgelopen decennia groter geworden. Wetenschappers vermoeden dat klimaatverandering de oorzaak is. Andere wetenschappers zijn juist weer van mening van planten en dieren kleiner worden door klimaatverandering. Wat is nu de echte oorzaak?

Onderzoekers van de Universiteit van San Francisco en andere instituten hebben de verandering opgemerkt toen ze de data analyseerden van duizenden vogels nabij de San Francisco Bay en de Point Reyes National Seashore. “De vingerafdruk van klimaatverandering komt tevoorschijn in velen van onze ecosystemen,” zegt Nat Seavy, van Point Reyes Bird Observatory Conservation Science. “De uitdaging is om de data die over de afgelopen decennia hebben verzameld te gebruiken om te begrijpen hoe, waar en waarom deze veranderingen plaatsvinden.”

De onderzoekers stellen dat klimaatverandering de oorzaak zou kunnen zijn van deze veranderingen in de grootte van de vogels, zo stellen ze in  een tijdschrift Global Change Biology. Het is volgens de wetenschappers mogelijk dat de vogels meer vet opslaan om intense winterstormen, die door klimaatverandering meer voorkomen, te kunnen doorstaan. Veranderingen in de grootte van planten kan ook effect hebben op het formaat van de vogels, speculeren de onderzoekers.

“Hoewel het bemoedigend is dat diersoorten zich aanpassen aan de klimaatverandering, is het ook zorgwekkend,” zegt Seavy. “Wat zal er gebeuren met onze ecosystemen, wanneer sommige soorten groter worden en anderen juist kleiner?”

Bron: Discovery News

 

LEES OOK:
Ook zeewier in gevaar door klimaatverandering
Opwarming van de aarde zorgt voor kleinere dieren
Opinie: Eigen Verantwoordelijkheid, door Annemarie Postma

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Henk Op den Berg zegt:

    Beetje oppervlakkig verhaal. Vergrotingen en verkleiningen van diersoorten zijn altijd al voorgekomen in de evolutie met het verandren van het klimaat, dat ook altijd veranderde. Mini-olifantjes en mammoeten zijn daar een mooi voorbeeld van. Ons eigen reuzenhert, dat hier nog in het laat-pleistoceen voorkwam, heeft zich doodgeëvolueerd. (wat moet je ook met een gewei van ruim 4 meter als het ijs zich terugtrekt en de wereld weer bebost gaat worden?). Hoewel ik het graag zou doen, kunnen we de mens niet overal de schuld van geven. Die zal zich trouwens ook wel kapot evolueren.