Foto: iStock Photo

Vogels in Californië zijn de afgelopen decennia groter geworden. Wetenschappers vermoeden dat klimaatverandering de oorzaak is. Andere wetenschappers zijn juist weer van mening van planten en dieren kleiner worden door klimaatverandering. Wat is nu de echte oorzaak?

Onderzoekers van de Universiteit van San Francisco en andere instituten hebben de verandering opgemerkt toen ze de data analyseerden van duizenden vogels nabij de San Francisco Bay en de Point Reyes National Seashore. “De vingerafdruk van klimaatverandering komt tevoorschijn in velen van onze ecosystemen,” zegt Nat Seavy, van Point Reyes Bird Observatory Conservation Science. “De uitdaging is om de data die over de afgelopen decennia hebben verzameld te gebruiken om te begrijpen hoe, waar en waarom deze veranderingen plaatsvinden.”

De onderzoekers stellen dat klimaatverandering de oorzaak zou kunnen zijn van deze veranderingen in de grootte van de vogels, zo stellen ze in een tijdschrift Global Change Biology. Het is volgens de wetenschappers mogelijk dat de vogels meer vet opslaan om intense winterstormen, die door klimaatverandering meer voorkomen, te kunnen doorstaan. Veranderingen in de grootte van planten kan ook effect hebben op het formaat van de vogels, speculeren de onderzoekers.

“Hoewel het bemoedigend is dat diersoorten zich aanpassen aan de klimaatverandering, is het ook zorgwekkend,” zegt Seavy. “Wat zal er gebeuren met onze ecosystemen, wanneer sommige soorten groter worden en anderen juist kleiner?”

Bron: Discovery News

 

LEES OOK:
Ook zeewier in gevaar door klimaatverandering
Opwarming van de aarde zorgt voor kleinere dieren
Opinie: Eigen Verantwoordelijkheid, door Annemarie Postma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.