Delen van Australisch zeewier verplaatsen naar het zuiden, om te ontsnappen aan opwarmende oceanen en riskeren daarmee uitsterving, zo heeft een nieuwe studie aangetoond. Zee-ecoloog Dr. Thomas Wernberg aan de Universiteit van West Australië en zijn collega’s hebben hun bevindingen gepubliceerd in Current Biology.

“Gematigde soorten verplaatsen naar koelere gedeelten”, zegt Wernberg. “In Australië zijn echter geen koelere gedeelten voorbij de zuidkust, dus als ze noodgedwongen verder moeten gaan dan zullen ze uitsterven”.

Er is veel belangstelling geweest voor de impact van klimaatverandering op koralen, maar is zeewier altijd een ondergeschoven kindje geweest. Hoewel zeewier misschien vanzelfsprekend lijkt, is het een belangrijke leefomgeving en voedselbron voor vele zeedieren en -planten. Net zoals bomen dat doen op aarde, speelt zeewier een belangrijke rol in het ecosysteem in zee. Omdat zeewier veel voorkomt – koraalrif komt bijvoorbeeld alleen bij tropische temperaturen voor – zal de impact op het ecosysteem ook groter zijn.

Gebaseerd op zeewieren van verschillende temperaturen zegt Wernberg dat hij schat dat 25% van de gematigde diersoorten in 2070 uitgestorven zal zijn.

Bron: Discovery News