Een Ierse boerin die met pensioen ging heeft ervoor gezorgd dat haar kudde melkvee niet in het slachthuis eindigde. Haar 70 koeien mogen de rest van hun leven doorbrengen bij Hillside Animal Sanctuary in Groot-Brittannië.

melkkoeien
Ierse melkkoeien mogen de rest van hun leven slijten bij Hillside Animal Sanctuary |Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

Dierenliefhebbers hebben 9000 euro opgehaald om boerin Jill Smith uit Cork te helpen om haar koeien over te brengen naar Hillside Animal Sanctuary in Frettenham, Norfolk. Smith:

“Mijn koeien hebben mij een leven gegeven, en ik wilde daarom dat hun einde vredig is. Ik kon bijna niet geloven dat zoveel mensen om mijn koeien gaven. Bij pluizige kittens kun je het nog voorstellen, maar koeien?”

Veel van de dieren die bij Hillside wonen, komen van veehouderijen. Het reddingscentrum heeft onlangs ook 63 koeien van een andere – vegetarische – boer opgenomen, waarover op Animals Today te lezen was. Hij kon het, net zoals Jill, niet verdragen dat zijn dieren geslacht zouden worden. Jill had misschien wat koeien kunnen verkopen, maar daar heeft ze niet voor gekozen:

“Ik wilde dat ze samen zouden blijven, en vanwege hun leeftijd zouden de meeste toch eindigen in het slachthuis.”

Jill kreeg onder meer steun van Charlie’s Equine Rescue in het Ierse graafschap Wexford in haar streven om haar vee te redden. De organisatie startte een crowdfunding om 6500 euro op te halen, om de koeien te verhuizen en de dierenartskosten te dekken. In minder dan een maand was al ruim 9000 euro binnen. Het geld dat over is nadat de kosten zijn gedekt, zal worden geschonken aan Hillside om het onderhoud van het vee te bekostigen.

Er zijn nu al 30 koeien en 7 kalfjes gearriveerd bij Hillside, de rest van de dieren, evenals de schapen van de boerin, worden op een later moment over gebracht.

Volgens Catriona Lowry, van Charlie’s Equine Rescue, is dit een historisch moment:

“Geen enkele Ierse kudde heeft het ooit voor elkaar gekregen om Ierland te verlaten en de rest van haar leven op een prachtige plek te kunnen doorbrengen.”

Bij Hillside wonen inmiddels 425 koeien, 2000 paarden, pony’s en ezels, 600 schapen en geiten, 350 varkens en vele andere geredde dieren.

Bron: BBC ©Animals Today Sophie Janssen