Ooginfecties door een parasitaire worm komen steeds vaker voor in Europa. In Groot-Brittannië zijn vooralsnog alleen besmettingen ontstaan bij enkele huisdieren die in het buitenland waren. Veterinair deskundige John Graham-Brown waarschuwt er echter in vakblad Veterinary Record voor dat verspreiding wel mogelijk is, omdat de parasiet wordt overgebracht door een fruitvlieg die zowel op het Europese continent als in Groot-Brittannië voorkomt. Hij raadt huisdiereigenaren aan hierop alert te zijn.

oogworm
De verspreiding van oogworm in Europa versnelt | Fotocredit: Echoes89 Flickr via Compfight cc

Ontwormen na vakantie
Oogwormen (Thelazia callipaeda) komen van oorsprong uit Azië, maar besmettingen komen sinds enkele jaren voor in Europa en het besmettingsgebied breidt zich uit. De worm kan voorkomen bij huisdieren als honden, katten en konijnen, maar ook bij de mens. De enkele besmettingen die in Nederland voorkomen gaan, net als in Groot-Brittannië, om honden die in het buitenland mee op vakantie zijn geweest. Dierenartsen raden daarom aan om honden na de vakantie voor de zekerheid een speciaal ontwormingsmiddel te geven en alert te zijn als het dier last krijgt van zijn ogen.

Snelle verspreiding
Een besmetting met Thelazia callipaeda of oosterse oogworm ontstaat doordat de mannetjes van een specifiek soort fruitvlieg (Phortica variegata) aangetrokken worden door traanvocht, dat ze opzuigen. De vliegjes landen in de ogen en laat daar geïnfecteerde larven achter. In Groot-Brittannië zijn tot nu drie gevallen bekend: een van de dieren kwam uit Roemenië, de andere twee waren met hun eigenaren op vakantie geweest op het vasteland van Europa. Veterinair deskundige John Graham-Brown geeft aan dat er een reële kans is dat de ziekte zich snel verder verspreid. Hij geeft aan dat er geen risico bestaat dat mensen besmet raken door hun huisdier, maar raadt wel aan alert te zijn op signalen van een besmetting bij henzelf of hun huisdier als ze onlangs in landen zijn geweest waar de ziekte voorkomt.

Symptomen
Symptomen variëren van een lichte oogontsteking met traanvloed en afscheiding tot ernstige hoornvliesverzwering en beschadigingen van de oogbol, wat kan leiden tot blindheid als het niet behandeld wordt.

Locaties
Gevallen van Thelazia callipaeda bij dieren komen voor in Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Spanje, Portugal, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Griekenland en België. Ook bij de mens zijn enkele gevallen van oogworm vastgesteld, in Italië, Griekenland en Spanje.

Volgroeide wormen kunnen soms met het blote oog op de oogbol gezien worden, maar de minuscule larven niet.

Graham-Brown:

“Vooralsnog is er sprake van slechts een infectiestam die rondwaart in Europa. Maar het verspreid zich de laatste tijd vrij snel, we weten niet waarom. We hebben dit type vlieg ook in het Verenigd Koninkrijk, dus het is mogelijk dat een geïnfecteerde hond het overdraagt aan een vlieg en dan kan het zich verder verspreiden.”

Bronnen: BBC, Facebook Dierenkliniek De Ark, Novartis ©Animals Today Angelique Lagarde