Op het strand van Calella vlakbij Barcelona in Spanje is een dode lederschildpad van wel twee meter aangespoeld. De reuzenschildpad weegt zeker 700 kilo en er is een kraan aan te pas gekomen om het dier van het strand te halen. Wat de doodsoorzaak is, is nog onbekend. Het dier is overgebracht naar de universiteit van Barcelona voor onderzoek.

lederschildpad
Op het strand van Calella, Spanje, is een gigantische dode lederschildpad aangespoeld | Fotocredit: FWC Research Flickr via Compfight cc

Het is al de tweede lederschildpad in een maand tijd die aanspoelt op het strand in Spanje. Begin september heeft een visser in Vilanova i la Geltrú een dier van zo’n 300 kg dood aangetroffen.

Deze reusachtige schildpadden worden in de Middellandse Zee maar zelden waargenomen. Volgens biologen zijn er de afgelopen decennia slechts 10 waarnemingen geweest. Bioloog Pere Alzina vraagt zich af of er misschien sprake kan zijn van een nest lederschildpadden: dit zou een grote verrassing zijn. Voor de lederschildpad zijn tropische wateren in de buurt van Zuid-Amerika aantrekkelijkere leefgebieden.

De lederschildpad is de enige in zee levende schildpad die niet tot de familie zeeschildpadden behoort. De dieren kunnen een schildlengte tot wel 2,4 meter krijgen en zijn daarmee de grootste schildpadden ter wereld. Het dier heeft geen schild, zoals anders schildpadden, maar een leerachtige huid die zijn rug en buik bedekt. Kwallen en inktvis zijn het favoriete voedsel van de lederschildpad. Tot enkele jaren geleden stond de schildpad op de Rode Lijst van het IUCN als ‘ernstig bedreigd’, inmiddels heeft het dier de status ‘kwetsbaar’.

Bron: HLN, The Independent ©Animals Today


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.