Bvba Puppy House, een in Boechout, België, gevestigd bedrijf, is veroordeeld voor het overtreden van de dierenwelzijnswet.

handel in puppy's
Belgische hondenhandelaar Bvba Puppy House verkocht pups uit broodfokkerijen in Tsjechië | Fotocredit: Foter.com

De rechtbank veroordeelde de zaakvoerders van hondenhandel Puppy House voor de illegale verkoop van honderden pups uit Tsjechië, die jonger dan acht weken waren toen ze op transport gezet werden. Daarbij waren de hondjes niet gevaccineerd tegen hondsdolheid. De rechtbank verklaart daarom 191.000 euro aan inkomsten van het bedrijf in Boechout, een gemeente in de Belgische provincie Antwerpen, verbeurd. Dat wil zeggen dat de vennootschap dit bedrag aan illegale inkomsten moet terugbetalen aan de staat.

Vrijspraak voor oplichting en misleiding
De zogenaamde zaakvoerders waren ook aangeklaagd wegens oplichting, maar werden daarvan vrijgesproken. De rechter bepaalde dat de aangeklaagden hun klanten niet opzettelijk hebben misleid. De kopers hadden zelf moeten weten dat ze pups kochten die uit handel uit het buitenland afkomstig waren. De aanklacht die dierenbeschermingsorganisatie GAIA samen met de kopers van de puppy’s had neergelegd, werd daarom afgewezen. Ook een verbod om geen dieren meer te houden, waar het Openbaar Ministerie om gevraagd heeft, werd door de rechter afgewezen.

“De boetes en de verbeurdverklaring zijn voldoende om de beklaagden ertoe aan te zetten om de regelgeving in de toekomst wel na te leven.”

Michel Vandenbosch, directeur van GAIA, betwijfelt of de handelaren hun leven zullen beteren:

“Nooit eerder werd een grootschalige invoerder van Oost-Europese pups veroordeeld tot een verbeurdverklaring wegens de illegale verkoop van te jonge pups. Dat zal bij Puppy House aankomen als een uppercut. Als signaal kan dat tellen. Maar wij hadden liever gezien dat de rechter hen bovendien een verbod om nog dieren te houden had opgelegd. Ik vrees dat we te maken hebben met onverbeterlijke figuren, die in de handel in pups uit Oost-Europa een bron van groot en gemakkelijk geldgewin gevonden hebben en dat Puppy House gewoon doorgaat met mensen doodzieke pups aan te smeren.”

Primeur
De uitspraak is een primeur in Europa. Het is de eerste keer dat een strafrechter in Europa een handelaar van honden veroordeeld.

Dierenrechtenorganisatie GAIA is daarom toch blij met de uitspraak.

“De rechter heeft hiermee duidelijk gemaakt dat het gedaan moet zijn in Europa met de massale import van puppy’s uit het Oostblok.”

Bron: Gazet van Antwerpen ©Animals Today