In Oost-Duitsland is een zeer zeldzame wilde bizon doodgeschoten. Het dier werd voor het eerst in 250 jaar in Duitsland gezien. Het World Wildlife Fund (Wereld Natuur Fonds) heeft aangekondigd een klacht in te dienen tegen de functionarissen die de opdracht gaven het dier te doden.

bison
In Duitsland is een zeldzame Europese bison, of wisent, doodgeschoten | Fotocredit: thomasgerhard via Foter.com / CC BY-ND

De Europese bizon ofwel de wisent staat op de Rode Lijst van het IUCN, omdat deze grootste herbivoor van het continent ernstig in haar voortbestaan wordt bedreigd.

Volgens de politie zou een man vorige week woensdag de bizon in Lebos, zo’n 88 kilometer ten oosten van Berlijn vlakbij de rivier Oder, hebben waargenomen. Waarschijnlijk is de bizon via het Poolse Ujscie Nationaal Park, dat op de grens tussen de twee landen ligt, naar Duitsland getrokken.

Volgens het WWF kunnen lokale functionarissen bepalen dat een dier een bedreiging zou vormen voor de plaatselijke bevolking en daarop werd besloten dat het zeldzame dier moest worden doodgeschoten. Christoph Heinrich:

“Na meer dan 250 jaar duikt er weer een wilde bizon op in Duitsland en alles wat de autoriteiten konden bedenken, was om hem dood te schieten. Dit toont aan dat de overheid helemaal niet weet hoe ze met wilde dieren moet omgaan.”

Volgens het WWF zijn er in het gebied te weinig natuurbeschermers met een gedegen achtergrond en opleiding in het beschermen van dieren en de natuur.

In het verleden kwam de bizon overal in Europa voor, maar zo rond 1927 was de Europese bizon zo goed als uitgestorven. Door speciale fokprogramma’s zijn uiteindelijk weer dieren uitgezet in Litouwen, Oekraïne, Polen, Slowakije, Wit-Rusland en Roemenië. In 2006 telde de populatie van in het wild levende Europese bizons minder dan 1000 volwassen dieren. Ook in Nederland zijn wisenten te vinden, in het Kraansvlak.

Wereldwijd komen bizons nog voor in zo’n dertig landen, maar deze dieren leven wel in gevangenschap.

Bron: De Morgen ©Animals Today