De politie in New York heeft vorige week woensdag samen met de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) een inval gedaan in een dierenwinkel in de wijk Brooklyn die er om bekend staat dat zij hanen houdt en verkoopt voor hanengevechten. Tientallen hanen, maar ook kippen, exotische vogels en een pitbull puppy werden tijdens de inval in beslag genomen.

Haan - hanen voor hanengevechten
Foto: Pixabay

De hanen werden gehouden in de achtertuin van de winkel welke vol stond met vuilnisbakken en was afgezet met een metalen hekwerk. Het is minstens de tweede keer in twee jaar tijd dat de politie de dieren op deze locatie in beslag heeft genomen. In 2014 nam de politie 50 hanen die zaten opgesloten in metalen hokken in beslag. De eigenaar van de winkel, Jeremias Nieves, werd toen gearresteerd en aangeklaagd voor dierengevechten. De inval van twee jaar terug maakt onderdeel uit van een grotere operatie “Operation Angry Birds” welke zich uitrekte van de wijken Queens en Brooklyn in New York tot Ulster County boven New York.

Bij de operatie werden 3.000 hanen bevrijd, 9 mensen gearresteerd en 70 mensen opgepakt. De Advocaat-Generaal (hoofd juridisch adviseur van de overheid) Eric Schneiderman liet toentertijd weten dat:

“Hanengevechten zijn wreed, beledigend en het is een barbaarse praktijk waarbij dieren worden gemarteld, het brengt de gezondheid en veiligheid van de burger in gevaar en staat er om bekend om andere misdaden te faciliteren.”

Hanengevechten
Een hanengevecht is een duel tussen twee hanen die daar vaak speciaal voor zijn gefokt. Vaak hebben de hanen een scheermesje om hun poot gebonden waarmee ze de andere haan kunnen verwonden. Het gevecht houdt pas op als één van de hanen dood is of afdruipt.

Hanen dulden geen rivalen in hun territorium en gaan gevechten aan om het te beschermen. Dit vechtgedrag wordt al waargenomen bij mannelijke kuikens. Dit natuurlijke gedrag heeft mensen op het idee gebracht om hanen georganiseerd met elkaar te laten vechten.

In veel westerse landen, waaronder ook Nederland, worden georganiseerde hanengevechten als wreed gezien en zijn daarom ook verboden. In landen in Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika zijn de gevechten wel toegestaan. De traditie van organiseerde hanengevechten is in die landen diepgeworteld in de cultuur en vindt plaats onder het mom van vermaak.

Bij dit vermaak wordt (bijna) geen rekening gehouden met de eigen waarde van de dieren en hun gezondheid. Ze lijden nodeloos pijn en komen vaak wreed aan hun einde.

Bron: NYDailyNews ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.