Heugelijk nieuws uit Noorwegen! De laatste zeehondenjager heeft de pijp aan Maarten gegeven en is gestopt met de omstreden jacht op zeehonden. Naar zijn eigen zeggen heeft de lobby van dierenbeschermingsorganisaties de strijd gewonnen.

Noorse zeehondenjacht
Foto: CaroLa/Filckr

De laatste Noorse zeehondenjager had als thuisbasis de haven van Tromsø. Tijdens een interview heeft hij aangegeven te verwachten dat er nu aan de Noorse zeehondenjacht een definitief einde is gekomen:

“De maatschappij accepteert het niet meer. Er is veel weerstand vanuit dierenbeschermingsorganisaties tegen de jacht. De campagnevoerders hebben gewonnen en wij hebben verloren.”

Onrendabel
Naast de lobby van dierenbeschermers en de wereldwijde maatschappelijke weerstand was het voor de Noren al lang niet meer rendabel om op zeehonden te jagen. Sinds het Europese handelsverbod op zeehondenproducten werd de jacht in stand gehouden dankzij subsidies van de Noorse overheid, waardoor 80 procent van het inkomen van zeehondenjagers afkomstig was van de staat. Dankzij het EU-verbod kelderden de prijzen van de zeehondenproducten snel omdat de vraag daalde en het afzetgebied steeds kleiner werd. Vervolgens besloot de Noorse overheid dit jaar om de  subsidies voor de zeehondenjacht helemaal te stoppen. Om van het resterende inkomen een schip te laten varen bleek een onmogelijke opgave.

Natuurlijk was het nog beter nieuws geweest wanneer de jacht op zeehonden gestopt was door wetgeving van de Noren zelf, maar in dit geval heeft de EU een handje geholpen, samen met de Noorse beslissing om de subsidiekraan dicht te draaien.

Risico
Helaas bestaat in grote delen van de wereld nog geen importverbod voor zeehondenbont. Maar ondanks steun van de Wereld Handels Organisatie (WTO) is ook het besluit van de EU fragiel, waardoor het belangrijk blijft om druk op de ketel te houden dat het handelsverbod overeind blijft staan. Zolang landen als Canada en Namibië de wrede zeehondenjacht niet verbieden blijven de producten op de markt beschikbaar. Handelsverdragen en/of handelsverboden willen nog wel eens gewijzigd worden onder het mom van traditie en het recht op ‘vrije handel’. Hierdoor bestaat het risico dat het ooit voor de Noren wel weer aantrekkelijk wordt om zeehonden de kop in te slaan, zodat de beau monde zich weer kan hullen in het hagelwitte bont van doodgeknuppelde zeehondenjongen.

Bont voor Dieren biedt op de website stopdeknuppels.nl een aantal mogelijkheden om de strijd tegen de zeehondenjacht te steunen, waaronder het sturen van een protestmail.

Bron: Bont voor Dieren ©PiepVandaag.nl Bart van Riel