In Moergestel zijn in de hokken van een konijnenfokker tientallen dode en gewonde konijnen aangetroffen. Dat heeft Peter Janssen van Konijn in Nood bekend gemaakt. Hij maakte twee weken geleden ‘s nachts beeldopnamen bij de fokker van vleeskonijnen. Verslaggeefster Johanne Brinkman van Omrop Fryslân volgde zijn actie.

Moergestel
Dood kooikonijn bij fokker in Moergestel | Foto: screenshot video Omrop Fryslân/YouTube

Volgens Janssen zou het gaan om tachtig tot honderd dieren gaan, maar de verslaggeefster kon dat aantal niet bevestigen. Janssen nam de dode konijnen mee, maar ook tientallen levende dieren. Dieren stelen mag niet, maar Janssen neemt het risico om een statement te maken:

“Wij vinden dat wij als dierenrechtenorganisatie de maatschappij moeten laten zien hoe deze dieren leven. Zeker met de kerst nu mensen konijnenvlees willen kopen.”

Geschrokken
Verslaggeefster Brinkman gaf aan dat het terrein dan wel zonder toestemming is betreden er is echter niet ingebroken omdat de deuren van de fokkerij open waren.  Zelf is ze erg geschrokken van de situatie in Moergestel:

“Het is eigenlijk niet aan mij om over te oordelen maar het lijkt mij echt dat dit niet mag. Een of twee dode konijnen kan voorkomen, maar we zagen op een gegeven moment in elk hok wel een dood konijn. Sommige dingen heb ik niet eens laten zien, zoals beesten met ontstekingen, pootjes die bebloed zijn, eigenlijk was het nog erger dan ik heb laten zien. Mijn gevoel is wel dat daar niet helemaal juist voor de konijnen wordt gezorgd.”

De documentaire van Omrop Fryslân kun je hieronder bekijken:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Omroep Brabant heeft de konijnenfokker in Moergestel om een reactie gevraagd maar zij willen niet bevestigen dat de actie bij hen heeft plaatsgevonden en verder willen ze geen uitspraken doen.

Chinees kooikonijn
Vorige week maakte Wakker Dier nog bekend dat acht Nederlandse supermarkten konijnenvlees schrappen vanwege dierenleed. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier naar het kerstassortiment van achttien supermarktketens. En vandaag werd bekend dat de laatste supermarkt die stug Chinees kooikonijn bleef verkopen, de Limburgse Jan Linders, ook is gestopt met de verkoop.

Bron ©PiepVandaag.nl