Na een tijdelijke sluiting heeft China alweer haar wrede zogenaamde ‘wet markets’ geopend. Katten, honden, vleermuizen en andere wilde dieren worden levend aangeboden en vaak ter plekke op gruwelijke wijze geslacht op deze barbaarse markten. Wereldwijd wordt aangenomen dat het coronavirus afkomstig is van de wet market in Wuhan, waar vleermuizen, schubdieren en allerlei andere wilde dieren werden verhandeld. China gaat op de oude voet verder; het enige verschil is dat je geen foto’s meer mag maken op de markten. Is het wachten op de volgende ramp?

wilde dierenmarkten
China heropent gruwelmarkten waar pandemie COVID-19 ontstond | Foto: Dan Bennett – FlickrDSC_4970CC BY 2.0Link

Doodsbange honden en katten opeen gepakt in roestige kooien. Vleermuizen en schorpioenen te koop aangeboden als traditioneel medicijn. Konijnen en eenden die worden geslacht en gevild op een stenen vloer vol bloed, viezigheid en dierlijke resten. Dit is het verontrustende beeld dat een aantal China-correspondenten van Mail on Sunday schetst, nu China na een tijdelijk verbod op wet markets deze virusbrandhaarden weer vrij spel geeft.

Tikkende tijdbommen

Een correspondent van Mail on Sunday zag eind maart alweer duizenden klanten in een indoor markt in Guilin, Zuid-West China. Verschillende gekooide diersoorten waren net als voorheen op elkaar gestapeld. Op een andere vleesmarkt in Dongguan, Zuid-China, fotografeerde een andere correspondent een medicijnverkoper die zijn business in vleermuizen weer opstartte. Aangenomen wordt dat het coronavirus afkomstig is van een vleermuis, die een ander dier infecteerde (wellicht een schubdier) en van daaruit zich onder mensen verspreidde.

Volgens experts zijn de Aziatische wildlife markten, waar levende dieren worden verkocht als huisdier of ter plekke worden geslacht voor voedsel, tikkende tijdbommen voor nieuwe dodelijke pandemieën.

Een van de China-correspondenten die Dongguan bezocht voor Mail on Sunday zegt:

“De markten opereren in exact dezelfde manier als ze voorheen deden vóór het coronavirus. Het enige verschil is dat beveiligingsmensen iedereen die foto’s wil maken proberen tegen te houden, wat eerder nooit gebeurde.”

Wake-up call

Voordat China de wet markets weer opende, waarschuwde Steve Galster, oprichter van de ‘Freeland’, een organisatie die zich inzet tegen de handel in wilde dieren.

“Wuhan is een mega wake-up call. De wraak van Moeder Natuur. Om toekomstige uitbraken te voorkomen, moet de handel in wilde dieren stoppen. China moet een permanent verbod aannemen, omdat het land de grootste importeur van wilde dieren is ter wereld.”

China is niet het enige land waar deze horrormarkten doodnormaal zijn. Ook tijdens de huidige coronacrisis zijn deze markten in Thailand en Indonesië nog volledig operationeel. Volgens dierenrechtenorganisatie PETA is het wachten op de volgende pandemie als deze markten blijven bestaan. Oprichter Ingrid Newkirk:

“De volgende pandemie staat om de hoek zo lang zieke en gestreste dieren opeengepakt zitten op met bloed doordrenkte vleesmarkten. PETA roept de Wereldgezondheidsorganisatie op deze gevaarlijke ondernemingen te stoppen. Of het nu gaat om het doden van kippen op wet markets in New York of katten in Indonesië.”

Teken de petities

Eerder deze maand schreven we over de noodzaak van een verbod op deze wrede dierenmarkten. Het artikel bevat ook twee petities (van PETA en Animal Equality) die je kunt tekenen. Zie hieronder:

VN-secretaris: verbod op wilde dierenmarkten ter voorkoming van pandemieën (petitie)

Ook Humane Society International opende een petitie:

Dat de Chinese overheid vooral op de oude voet verder gaat, blijkt ook uit het bijzondere advies om berengal als behandeling van het coronavirus in te zetten. Dit zal tot nog meer handel in wilde dieren leiden. Lees wat we hier eerder over publiceerden.

Karen’s blog: China promoot berengal als behandeling tegen coronavirus

 

Bronnen: