Elizabeth Maruma Mrema, uitvoerend secretaris van de Verenigde Naties op het gebied van biodiversiteit, roept op tot een wereldwijd verbod op wilde dierenmarkten. Deze dierenmarkten zijn voor zowel dieren als mensen gevaarlijk. Het verbod moet toekomstige pandemieën voorkomen.

wilde dierenmarkten
VN-secretaris: verbod op wilde dierenmarkten ter voorkoming van pandemieën | Foto: Dan BennettFlickr: DSC_4970, CC BY 2.0, Link

‘Natte markten’

China heeft de dierenmarkten tijdelijk verboden naar aanleiding van COVID-19, dat volgens meerdere wetenschappers op de dierenmarkt in Wuhan uitbrak. Normaal gesproken worden dieren zoals civetkatten, wolvenwelpen en schubdieren levend vastgehouden in zeer kleine, smerige kooien. De markten worden ook wel ‘natte markten’ genoemd, door al het bloed, water, schubben en ingewanden op de vloer. Veel klanten willen namelijk vlees van ter plekke gedode dieren.

Virus supersnelweg

Wetenschappers dringen er nu op aan dat het verbod op wilde dierenmarkten permanent gemaakt wordt. Ziektes kunnen makkelijk overgaan op mensen door de zeer slechte omstandigheden waarin de dieren leven. De dieren zijn erg gestrest en daardoor laten ze alles lopen. Als mensen in contact komen met de lichaamsvloeistoffen van de dieren, kan een virus zich makkelijk verspreiden. Daarnaast worden op de markten zowel exotische dieren als huis- en landbouwdieren verkocht. “Als je wilde dieren in contact brengt met huisdieren of andere dieren op de markt, creëer je een supersnelweg voor virussen om van wild op mens over te gaan,” legt expert dr. Ian Lipkin uit aan CBS News.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Rol ecosysteem

In de jaren ’90 van de vorige eeuw brak er in Maleisië het Nipah-virus uit als gevolg van de vele bosbranden, ontbossing en droogte. Hierdoor verplaatsten fruitvleermuizen zich – de natuurlijke dragers van het virus – naar boerderijen. De boeren raakten besmet en verspreidden het virus onder de rest van de bevolking. Ecosystemen die ‘intact’ zijn, kunnen virusuitbraken voorkomen of de impact ervan verkleinen.

Petitie

De organisatie Animal Equality is een petitie gestart om per direct alle wilde dierenmarkten voorgoed te sluiten. Sharon Núñez, president van Animal Equality:

“’Natte markten’ horen niet thuis in onze samenleving en moeten onmiddellijk worden gesloten. Deze markten zijn niet alleen wreed voor dieren, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze verband houden met het uitbreken van door dieren overgedragen ziekten.”

Teken hier de petitie van Animal Equality.  Ook PETA is met een petitie gestart. Teken hier de petitie van PETA.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma