Om het probleem van zwerfhonden in Egypte op te lossen stelt het Egyptische parlementslid Margret Azer voor dat het land zwerfhondenvlees voor consumptie gaat exporteren naar Zuid-Korea en andere landen waar ze hond eten. Volgens haar is dit een ‘alternatief voor honden neerschieten of castreren’. Azer werkt voor de mensenrechtencommissie in het parlement.

zwerfhondenvlees
Straathond in Egypte | Foto: cofiem/flickr

Volgens Azer is deze oplossing ontstaan na bespreking met Zuid-Koreanen. Egypte zou volgens de laatste schattingen 22 miljoen zwerfhonden hebben en het parlementslid ziet de dieren als welkome inkomstenbron van buitenlandse valuta. In een interview voegde Azer eraan toe dat de honden op boerderijen gehuisvest zouden worden om gezonde voeding te krijgen, voorafgaand aan hun slachting. Daarmee verplaatsen de hondenvleesboerderijen zich van Korea – waar ze worden teruggedrongen – naar Egypte.

#GNvdD: Wetsvoorstel Zuid-Korea verbiedt hondenboerderijen


Internationaal bekritiseerd

Hoewel ze gelooft dat zwerfhondenvlees een nieuw winstgevend exportproduct voor Egypte zal zijn, moet Azer nog bepalen of ze een wetsontwerp in het parlement zal opstellen. Hoofd Mona Khalil van de Egyptische Society for Mercy to Animals (ESMA) vindt dat Azer, gezien haar functie, humane oplossingen zou moeten aanbevelen die geen inbreuk maken op mensenrechten of dierenrechten. Khalil benadrukt:

“Landen die hondenvlees consumeren worden internationaal bekritiseerd: Er zijn betere manieren om buitenlandse valuta het land in te krijgen.”

zwerfhondenvlees
New Cairo | Foto publiek domein

Dierenrechtenadvocaat Ahmed Hamed zegt dat geweld tegen zwerfdieren geen oplossing is. In plaats daarvan is steriliseren de beste methode om het probleem aan te pakken. In 2017 heeft de Egyptische gouverneur van de Rode Zee, Ahmed Abdullah, nog een financiële beloning aangekondigd voor diegenen die zwerfhonden vangen en ter sterilisatie overhandigen aan de veterinaire autoriteit.

Opvang gezocht voor geredde vleeshonden Zuid-Korea

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel