Een Zuid-Koreaanse parlementariër van de regerende Democratische Partij heeft eind juni een wetsvoorstel ingediend om de ongeveer 17.000 hondenboerderijen in het land te verbieden. Het voorstel volgde op de uitspraak van een rechtbank die de dierenorganisatie Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE) in het gelijk stelde, nadat zij een hondenboer aanklaagden voor het doden van honden zonder geldige reden.

hondenboerderijen
Foto: ©AnimalsToday.nl

Dierenorganisaties strijden al sinds jaar en dag om een einde te maken aan de grootschalige consumptie van hondenvlees in Aziatische landen. Dit wetsvoorstel is dan ook een grote mijlpaal. Hoewel door de uitspraak van de rechter het doden van honden voor vlees illegaal wordt en het wetsvoorstel daarop gestoeld is, is er nog geen wet die het eten van hondenvlees verbiedt. Het huidige wetsvoorstel voorziet hierin ook niet, maar het is wel een duidelijk bewijs van de cultuuromslag in Zuid-Korea aangaande het eten van honden (en katten).

Doden voor vlees geen geldige reden
CARE had de eigenaar van een hondenboerderij in Bucheon aangeklaagd voor het ‘doden van honden zonder geldige reden’. Daarnaast had de hondenboer door de overheid afgekondigde bouwverordeningen en hygiënevoorschriften overtreden. De rechter stelde dat het doden voor vlees geen geldige reden is. Kim Kyung-eun, advocaat van CARE:

“Deze uitspraak is erg belangrijk omdat het de eerste rechterlijke uitspraak is waarin wordt gesteld dat het doden van honden enkel voor hun vlees illegaal is. Deze uitspraak baant de weg vrij voor een volledig verbod op de consumptie van hondenvlees.”

hondenboerderijen
Ook ‘onze’ Wolfje is tegen het het eten van hondenvlees | Foto: Karen Soeters

Daling consumptie
Naar schatting worden er in Zuid-Korea jaarlijks tenminste 1 miljoen tot mogelijk zelfs 2 miljoen honden gegeten afkomstig van naar schatting 17.000 hondenboerderijen, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn en veel dierenleed plaatsvindt. Er is wel een flinke daling te zien in de consumptie van hondenvlees. Onder de jongere generaties is het niet populair; zij zien de viervoeters steeds meer als gezelschapsdieren dan als voedsel.

hondenboerderijen
Foto: ©AnimalsToday.nl

Geen excuus
Een fel tegengeluid komt van de eigenaren van de 17.000 hondenboerderijen en van hondenslachterijen. Zij willen juist dat de overheid de consumptie en slacht legaal maakt. Woordvoerder Cho Hwan-ro van de vereniging van hondenboerderijen:

“Koeien, varkens en eenden worden allemaal gefokt om te worden opgegeten. Waarom honden niet?”

De hondenvleesboeren hebben volledig gelijk dat er geen enkel verschil is tussen het doden van het ene of het andere dier, alleen is dat geen geldig excuus om ernstig dierenleed te rechtvaardigen tegen ongeacht welk dier dan ook.

Foto: ©AnimalsToday.nl

Hoopvol
Het is afwachten wanneer en in welke vorm de nieuwe wet van kracht wordt, en in hoeverre de consumptie van hondenvlees hierdoor verder zal afnemen, aangezien het eten ervan nog steeds toegestaan is. Het volgende doel waarvoor dierenorganisaties in Zuid-Korea zich sterk zullen maken zal dan ook een wettelijk verbod op de consumptie zijn. Voor de Zuid-Koreaanse honden zijn het hoe dan ook hoopvolle berichten.

Bronnen: The Guardian, National Geographic ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma