Iran heeft het privébezit van wilde dieren, inclusief cheeta’s, leeuwen en tijgers, verboden. Iedereen die ‘in het openbaar met wilde dieren paradeert zal worden beboet of gevangengezet’, zo melden Iraanse media.

Iran
Ook het aaien van tijgers door toeristen is niet langer toegestaan | Foto: screenshot video Joseph Soortejie/YouTube

Volgens Ali Teymouri, directeur van het Department of Environment (DOE) voor jacht en visserij, zijn de straffen niet mild:

“Als de politie iemand in het openbaar met een exotisch huisdier ziet lopen, krijgt hij een boete van maximaal 800 miljoen rials (ruim 17.000 euro) en kan hij tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.”

Ook niet aaien

In dit verband heeft het departement ook het aaien van leeuwen, cheeta’s en tijgers verboden, evenals de dieren hun natuurlijke omgeving ontzeggen. Dit alles om ‘te voorkomen dat deze met uitsterven bedreigde dieren worden mishandeld’, aldus Teymouri. De enige vergunningen die nog verstrekt worden zijn voor revalidatiecentra en dierentuinen.

Wat in onderstaand filmpje zichtbaar is zal dus niet langer getolereerd worden in Iran: een vermoedelijk gedrogeerde tijger die door een toeriste geknuffeld wordt:
.

Direct strafbaar

Er zijn in Iran tot op heden nooit officiële vergunningen verleend voor het privébezit van wilde dieren, waaronder niet alleen exotische dieren vallen maar ook inheemse wilde diersoorten. Iedereen met een wild dier op de achterbank van zijn limousine of als toeristische attractie is voortaan direct strafbaar.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel