Een Caribische rifhaai bij de Bahama’s wendde zich onlangs tot duikers om haar te bevrijden van een touw dat lelijk om haar nek was gewikkeld. Gelukkig hadden ze een mes bij zich, zodat ze de roofvis konden helpen.

rifhaai
Touw om nek van Caribische rifhaai | Foto: screenshot video

Duikers van Stuart Cove Dive op de Bahama’s zagen begin april een haai rondzwemmen met een touw om haar nek. Dat zag er ernstig uit, het touw sneed diep in haar huid en kieuwen. De duikers hadden deze haai vaker gezien, maar konden haar eerder niet benaderen. Het dier leek nu alsnog om hulp te vragen, door dicht bij de duikers te zwemmen en zich eenvoudig vast te laten pakken. Nadat het touw met een mes was doorgesneden en losgetrokken, bleef de haai in de buurt en liet zich zelfs aanraken. De duikers houden de haai de komende tijd in de gaten, om te zien of ze goed herstelt.

Duiker Charlotte Faulkner:

“Doordat we dagelijks een duik maken waarbij we haaien voeren, kunnen we ze helpen. Voornamelijk door mensen voor te lichten, maar ook door vishaken- en lijnen van de dieren te verwijderen. Dit is de eerste keer dat een haai ons zelf benaderde voor hulp.”

Sommige wilde dieren in nood weten blijkbaar instinctief tot wie ze zich moeten wenden. Zo verwijderde in 2013 een duiker bij Hawaii een vislijn waarin een dolfijn verstrikt was geraakt en zwom vorig jaar een zeeschildpad zelf naar een schildpaddenziekenhuis in Florida om zich van een visnet te laten bevrijden.

Jaarlijks worden vele zeedieren het slachtoffer van afval. Stuart Cove Dive doet daarom geregeld mee aan ‘Dive against Debris’ van Project Aware, om tijdens het duiken rotzooi als visgerei op te ruimen.

Bekijk hier de video van de Caribische rifhaai:

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde