Nog geen 25 jaar naar de herintroductie van de bever in de provincie Gelderland, mogen de dieren straks worden afgeschoten van de provincie als zij een gevaar vormen voor de veiligheid van de dijken. Volgens de provincie is het onvermijdelijk om een probleembever af te schieten.

probleembever
Probleembever mag worden afgeschoten in Gelderland | Foto: © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Van de zo’n 2.000 bevers in Nederland zitten er enkele honderden in de provincie Gelderland. Volgens de provincie zijn er bijna geen mogelijkheden meer om de dieren te vangen en elders in Nederland uit te zetten. Ook in de provincie Limburg heeft men last van bevers. Daar kreeg het waterschap eerder dit jaar toestemming om bevers te doden.

Beverproof
Volgens Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging ontkom je er soms niet aan om in te grijpen bij bevers die in dijken graven:

“Je moet eerst proberen de dijken beverproof te maken. Maar daarna kan het gebeuren dat je af en toe moet ingrijpen. Verplaatsing is dan geen optie meer, dan verschuif je het probleem.’’

Bevers graven overigens niet vaak in dijken, soms doen ze dat wel, bijvoorbeeld met hoogwater.

probleembever
Ambitieus | Foto: ©Angelique Lagarde/Animals Today

Geen problemen
Volgens een woordvoerster van het waterschap Rivierenland (deels gelegen in de provincie Gelderland) zijn er nog geen concrete problemen met bevers langs de grote rivieren, maar is het goed dat het waterschap erop voorbereid is dat er ooit probleembevers kunnen komen. De ‘probleembever’ bestaat in Gelderland al voordat er werkelijk sprake van is.

Bron: De Stentor ©AnimalsToday.nl Lianne Raat