Weetjes: De Andescondor, koning van de Andes

De Andescondor is zonder twijfel de koning van het Andesgebergte: het is de grootste vogel in Latijns-Amerika. Het is een gier (Vultur gryphus) behorend tot de familie cathartidae, oftewel de gieren van de Nieuwe Wereld. Hij behoort tot de grootste vogelsoorten ter wereld. Maar deze majestueuze vogel wordt ernstig bedreigd in zijn bestaan en het aantal Andescondors gaat snel achteruit. 

andescondor

De Andescondor: gieren van de Nieuwe Wereld | Foto: tjabeljan/flickr

De Andescondor komt voor in het Andesgebergte in Argentinië, Chili, Colombia, Bolivia, Ecuador, Peru en Venezuela. Ook kan de Andescondor gezien worden in de buurt van de kust en zelfs in woestijngebieden aan de westkant van de Andes. Het dier leeft op een hoogte van 3.000 tot 5.000 meter. Het Andesgebergte is geen makkelijk gebied om in te leven en soms moet de Andescondor wel 200 kilometer vliegen om voedsel te vinden. Deze vogel eet grotendeels kadavers van zoogdieren.

Grootste vleugeloppervlak
De Andescondor is de vogel met het grootste vleugeloppervlak ter wereld. De spanwijdte kan een lengte bereiken van 3,20 meter. Omdat de vleugels zo groot zijn heeft het dier wat hulp nodig om in de lucht te blijven. Daarom leeft het in gebieden waar veel wind staat, zodat het zich kan laten meevoeren door de wind zonder zelf veel inspanningen te doen. De algehele lengte van de vogel is zo’n 1,3 meter.

De mannetjes wegen 11 tot 15 kilogram, de vrouwtjes hebben een gewicht tussen de  8 tot 11 kilogram. Verder zijn Andescondors gedeeltelijk kaal, waardoor ze hun kop makkelijker schoon kunnen houden dan andere vogels. Volwassen mannetjes hebben een karakteristieke grote rode kam op hun kop. De nek bevat vele huidplooien en kan een rode kleur hebben en gebruikt worden bij communicatie. Vrouwtjes hebben geen kam op hun hoofd. Verder is de volwassen Andescondor zwart van kleur met een witte kraag. Soms bevatten de vleugels grote witte plekken.

andescondor

De Andescondor is de vogel met het grootste vleugeloppervlak ter wereld | Foto: morpholux/flickr

Voortplanting
De Andescondor is geslachtsrijp wanneer het dier de leeftijd van 5 á 6 jaar bereikt. De kam op de kop van de mannetjes verandert dan van kleur: van rood naar geel. Op deze manier trekken ze de aandacht van de vrouwtjes. De Andescondor is monogaam. Ieder twee jaar zal een koppel eieren leggen hoog op een onherbergzame plek in de bergen. Als het ei uitkomt zullen de ouders de jonge vogel gedurende de eerste 6 maanden op de broedplaats voeren. En wanneer de jong het nest verlaat zal deze nog 6 maanden gevoerd worden.

Bedreiging
De Andescondor wordt ernstig bedreigd. De aantallen condors gaan snel achteruit. Soms worden ze gevangen voor de verkoop van botten en veren of om ze in kooien te houden en ze te tonen aan toeristen. Daarnaast worden ze regelmatig vergiftigd door lokale boeren die de condors zien als een bedreiging  voor hun vee. Daarnaast wordt het leefgebied van de Andescondor steeds meer verkleind door de oprukkende invloed van de mens.

Bron ©Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer

Gerelateerde artikelen: