De Halve Marathon van Zwolle looft een koe als hoofdprijs uit aan de eerste man en eerste vrouw die binnenkomen over de finish. Naast het traditionele geldbedrag dat de winnaars krijgen, ontvangen ze extra geld om een koe aan te schaffen.

Halve Marathon
Een koe als hoofdprijs bij Halve Marathon van Zwolle | Foto: publiek domein

Vorig jaar is het idee ontstaan om een koe als hoofdprijs uit te loven, toen de Keniaanse Richard Mengich de ‘Halve van Zwolle’ voor de derde keer won. Hij is naast atleet ook veehouder in zijn thuisland en van het prijzengeld dat hij bij de verschillende hardloopwedstrijden binnen sleept, koopt hij koeien.

Die koeien geeft hij de naam van de stad waar hij het geld won om ze te kopen. Zo heeft hij een Göteborg en een Breda. Organisator Teun Bouwhuis, voorzitter van Stichting Halve Marathon Zwolle, vindt dat daar ook een ‘Zwolle’ bij moet komen.

Bij wet verboden
Een koe als hoofdprijs uitloven is echter niet toegestaan. In artikel 2.13 van de Wet Dieren is namelijk bepaald dat het verboden is dieren als prijs of beloning uit te reiken:

“Het is verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen.”

Halve Marathon
Foto: publiek domein

Oormerken
Bij de finish van de wordt geen echte, levende koe overhandigd aan de winnaars van de Halve Marathon van Zwolle, maar twee oormerken die symbool staat voor de koe. Zij krijgen een extra geldbedrag, om daar een koe van te kunnen kopen.  Winnaars die geen veehouder zijn hoeven het extra geld niet uit te geven aan een koe. Zij mogen het houden als bonus.

Bronnen: RTV Focus Zwolle, De Stentor ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor