Medewerkers van het schildpaddenziekenhuis in Florida troffen een gewonde groene zeeschildpad aan in hun haventje. ‘Yertle’ wist blijkbaar precies waar hij heen moest om hulp te krijgen. De schildpad (van 20 kilo) was verstrikt in een visnet, waardoor hij zijn rechter voorvin mist en zijn linkervin flink beschadigd is. Een medewerker van het schildpaddenziekenhuis snorkelde naar de schildpad toe en zwom met hem naar de kust.

schildpad
© The Turtle Hospital

“Meestal komen de patiënten naar het ziekenhuis via de schildpaddenambulance”, aldus Bette Zirkelbach, manager van het schildpaddenziekenhuis. “Deze patiënt scheen zichzelf te willen laten opnemen.”

Volgens dierenartsen kwam het dier geen moment te vroeg binnen. De vislijn sneed al in het bot, wat betekent dat Yertle zonder hulp niet lang te leven had. Yertle bleek ook wat van de vislijn te hebben ingeslikt. Dit kan eruit komen via de natuurlijke weg, maar mogelijk moet het operatief verwijderd worden. Medewerkers namen bloed af en maakten röntgenfoto’s om te bekijken welke behandelingen nodig zijn. De schildpad heeft ook zo’n 10 fibropapillomatumoren. Deze lijken op bloemkoolroosjes en worden veroorzaakt door een virus dat lijkt op herpes. Wereldwijd raken schildpadden hiermee geïnfecteerd. Yertle’s toestand is kritiek.

Met oefeningen, een gezond dieet en verschillende vormen van therapie, inclusief behandelingen met een koude laser, hopen de medewerkers weer wat leven in zijn ene voorvin te krijgen. Als Yertle drie gezonde vinnen heeft, kan hij weer terug de vrije natuur in.

“Het fijne van onze patiënten is dat ze geen zorgverzekering nodig hebben”, grapte Zirkelbach. “We behandelen ze allemaal.”

Het is de tweede keer sinds de opening van het schildpaddenziekenhuis in 1986 dat een schildpad in nood zelf naar de kleine haven van de faciliteit zwom. In maart 2009 werd een onechte karetschildpad behandeld vanwege een infectie in zijn darmkanaal. Tien weken later werd hij weer vrijgelaten.

Bronnen: CBS Miami, The Turtle Hospital ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek