Zoals PiepVandaag al eerder meldde, was Circus Renaissance de afgelopen 2 weken in Amsterdam. In dit circus treden wilde dieren, zoals olifanten en tijgers, op. Het welzijn van deze dieren wordt bij dit circus ernstig aangetast.

Oifanten circusOp zaterdag 28 juli is er door de Dierenbescherming Amsterdam gefilmd voor en tijdens de voorstellingOp het filmpje is te zien hoe een van de olifanten voor de voorstelling buiten staat te weven, heen en weer te schommelen. Dit is gestoord oftewel ‘stereotiep gedrag’ en komt in ernstige vorm voor bij wilde dieren in circussen. Aan dit gedrag ligt altijd ernstige frustratie ten grondslag, zoals chronische stress, verveling en het ontbreken aan een geschikte leefomgeving.

Tijdens de voorstelling is te zien dat de dompteur een korte stok vasthoudt. Op verschillende momenten haalt hij de dop van de stok en is de olifantenhaak te zien. Hij prikt het dier op verschillende plekken in het lichaam. Dit om gehoorzaamheid af te dwingen.

De Dierenbescherming vindt dat het welzijn van wilde dieren in het circus structureel verstoord is. Het niet kunnen vertonen van soorteigen gedrag, de huisvesting, het gesleep van hot naar her en de trainingsmethoden zijn een aantasting van de fysieke en mentale gezondheid van de dieren.

Het argument van voorstanders van wilde dieren in het circus, dat de dieren zo goed verzorgd worden, is misleidend. De dieren zien er meestal goed uit en de dierenarts wordt op tijd gebeld. Een slecht uitziend dier kan namelijk niet optreden en oogt niet leuk.

De Dierenbescherming, PiepVandaag en inmiddels een groot deel van de bevolking vinden dat er een einde moet komen aan het gebruik van wilde dieren in het circus. Amsterdam kan hierin als grote gemeente een belangrijke rol spelen door z.s.m. het Heemskerkmodel in te voeren in de stadsdelen. De gemeente Heemskerk ontwikkelde in 2009 een voorkeursbeleid voor circussen zonder (wilde) dieren.

Bekijk de video hieronder:

Ga niet naar circussen met dieren!
De Dierenbescherming Amsterdam, alsmede PiepVandaag, roept mensen op niet naar circussen met dieren te gaan en hoopt dat stadsdelen geen vergunningen meer verstrekken aan deze circussen of andere evenementen waar dieren gebruikt worden voor vermaak. Meer informatie over feiten en details van gebruik van wilde dieren in circussen leest u ook op de site van Wilde Dieren de Tent Uit.

Bron ©PiepVandaag.nl