Afgelopen weekend werd in het Spaanse Almadén de la Plata in de provincie Sevilla het jaarlijkse carnaval gevierd. Naast een optocht met praalwagens en verklede mensen is het traditie om ’s avonds een stier met brandende horens (vuurstier) door de straten heen te jagen. Het publiek kan er dan achteraan rennen. In dit Spaanse dorp is de echte stier echter al jaren vervangen door een nepstier.

nepstier
In Almadén de la Plata komt er dankzij een nepstier geen dierenleed aan te pas tijdens het jaarlijkse carnavalsfeest | Foto: Hellen Marante

Een man, verborgen onder een grote ijzeren stier met vuurwerk om zijn lichaam, rent zich dan de benen uit zijn lijf door de straten terwijl het publiek achter hem aan rent. Niet zonder risico’s want het vuurwerk schiet alle kanten op en iedereen rent als een dolle door elkaar heen.

De vuurstier is één van de wreedste vormen van vermaak met stieren in Spanje. Jaarlijks kan dit evenement rekenen op veel weerstand, vanuit het buitenland maar ook vanuit Spanje zelf. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort wrede evenementen met stieren. Veel Spaanse dierenwelzijnsorganisaties zetten zich in om een einde te maken aan de vuurstier en andere wrede feesten.

Als de stier wordt losgelaten met ‘brandende hoorns’ wordt hij achterna gezeten door het publiek. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. Het brandbare materiaal valt op zijn kop waardoor hij er uiteindelijk gedeeltelijk door bedekt wordt.

Maar in Almadén de la Plata zijn de bewoners dus een stuk wijzer. Hellen Marante werkt als vrijwilligster bij stichting Paard in Nood Spanje en vertelt:

“Toen de burgemeester ons die avond na de optocht vertelde dat er een stier met vuurwerk door de straten zou worden gejaagd, gingen in eerste instantie onze haren rechtop staan. Hij lachte alleen maar en nam ons toen mee naar buiten. Je kan wel begrijpen hoe groot onze opluchting was toen we de nepstier voorbij zagen rennen.”

“Ik vond het fantastisch om naar te kijken: lekker de stieren op het land laten staan, waar ze horen en er zelf voor zorgen dat je lol hebt.”

En daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar heel erg mee eens zijn!

©PiepVandaag.nl