PETA US spreekt Ivanka Trump aan over pompons gemaakt van bont na een nieuwe video van Chinese konijnenslacht

Ontwerpster verzocht om onmiddellijk te stoppen met het dragen van – en werken met – bont na een onderzoek onthult dat konijnen geslagen en leven gevild worden

Ivanka Trump verkoopt hoeden met pompons die gemaakt worden van konijnen die worden gedood in China, maar een gewaagd nieuw onderzoek door PETA Azië naar de konijnenbontindustrie van China – de grootste bontexporteur in de wereld – onthult dat werknemers konijnen worstelend en wild rondslaand achterlieten nadat ze hen op het hoofd hadden geslagen met de achterkant van een mes, hen ondersteboven hadden gehangen en hun keel hadden doorgesneden. Bijna alle konijnen schoppen en stuiptrekken nog steeds wanneer hun keel wordt doorgesneden, en sommigen worden zelfs levend gevild.

Konijnen China - Ivanka Trump
Een onderzoeker van PETA Azië trof doodsbange konijnen aan, die leefden in met urine bedekte kooien waaronder de uitwerpselen zich opstapelden. Een fokkerij had minstens duizend dieren, en de andere twee hadden ieder een paar duizend konijnen | Foto: PETA Azië

PETA US – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” – heeft een brief naar Trump gestuurd om haar te verzoeken geen bont meer te dragen of te gebruiken. Ze biedt al veel producten van nepbont aan en kan de overstap gemakkelijk maken.

“Doodsbange konijnen worden vaak geslagen, opgehangen en levend gevild voor onbenullige accessoires zoals de hoeden met pompons die gemaakt worden van konijnenbont van Ivanka Trump”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid E. Newkirk. “Wij roepen alle meelevende consumenten en ontwerpers op om alle soorten bont te vermijden”.

Het videomateriaal van PETA Azië laat ook zien dat konijnen leefden in met urine bedekte kooien waaronder de uitwerpselen zich opstapelden. De kooien hadden draadstalen bodems die extreem pijnlijk zijn voor de gevoelige poten van konijnen. Op een fokkerij had iedere kooi een bakje drinkwater, maar velen waren om ver gevallen, en de konijnen probeerden wanhopig te drinken uit hun lege bakjes. Een konijn leed aan een huidaandoening die haarverlies veroorzaakt en minstens twee andere konden niet staan. In China bestaan geen sancties tegen het mishandelen van dieren op bontfokkerijen.

Veel bekende ontwerpers en retailers – inclusief Calvin Klein, Stella McCartney, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, SuperTrash, Vivienne Westwood en tientallen anderen – zijn 100 procent bontvrij.

Persbericht PETA.nl