Het convenant met de religieuze organisaties over onverdoofd ritueel slachten is mislukt. Dat liet staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gisteren weten aan de Tweede Kamer. Vier jaar lang is er overlegd zonder enige concrete resultaten. Een verbod op onverdoofd ritueel slachten is volgens de Partij voor de Dieren onontkoombaar.

Schaap - verbod onverdoofd ritueel slachten
Foto via Pixabay

Het kabinet wil de regels voor het onverdoofd ritueel slachten daarom aan gaan passen. Zo moet de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) permanent toezicht houden bij het slachten en worden er maatregelen genomen die het lijden van dieren zoveel mogelijk moeten terugdringen, schrijft staatssecretaris Van Dam woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil Van Dam maatregelen treffen met betrekking tot de labeling van vlees dat afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren en wil hij de export van halal en koosjer vlees aan banden leggen.

Met deze maatregelen maakt de staatssecretaris echter nog steeds geen einde aan het ernstige dierenleed dat de onverdoofd rituele slacht veroorzaakt.

Tot deze conclusie kwam eind vorig haar ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het BuRO pleitte vorig jaar in een advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten omdat er bij deze slachtmethode sprake is van een ernstige aantasting van het dierenwelzijn.

De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd spoedig met een nieuw wetsvoorstel te komen dat de onverdoofd rituele slacht aan banden legt. Marianne Thieme:

“De meerderheid van de Tweede Kamer heeft met 116 stemmen van de 150 vóór het wetsvoorstel van de PvdD voor een verbod op onverdoofd slachten gestemd vanwege wetenschappelijk bewezen ernstige dierenwelzijnsproblemen bij de onverdoofde slacht. De Eerste Kamer stemde tegen en was voor het plan van oud-staatssecretaris Bleker van december 2011 voor een convenant. Bij de behandeling van mijn nieuwe wetsvoorstel van het verbod dit jaar kan de politiek het zich niet opnieuw veroorloven om door te gaan met experimenten als deze.”

Bron: NRC.nl ©PiepVandaag.nl