Circus Renaissance is een circus met wilde dieren. En een circus met wilde dieren zorgt per definitite voor dierenleed. Ondanks de weerstand van de Partij voor de Dieren, Wilde Dieren de Tent Uit en de Dierenbescherming, heeft Circus Renaissance toch een vergunning gekregen om haar tenten op te slaan aan de Stavangerweg in stadsdeel West. Afgelopen donderdag vond de première plaats.

Olifanten in het circus
©DannyK82

Het laten optreden van dieren is in strijd met de erkenning van de eigen waarde en het soorteigen gedrag van het dier. Tijdens optredens moeten de dieren onnatuurlijke kunstjes vertonen, die hen onder dwang en met soms zeer dieronvriendelijke methoden zijn aangeleerd. Dit kan ernstig lijden van de dieren tot gevolg hebben. Daarnaast worden ze buiten de optredens en trainingen in zeer krappe, kale hokken gehuisvest, waarin ze ook vervoerd worden. Het veelvuldig voorkomende transport van de dieren schaadt hun welzijn.

Circus Renaissance was zeer recentelijk in Den Haag en daar werden door de Dierenbescherming, afdeling Haaglanden, beeldopnamen gemaakt van een olifant en tijgers. Zowel de olifant als de volwassen tijgers vertoonden stereotype gedrag; de olifant was aan het ‘waven’ en de tijgers aan het ‘ijsberen’ (een moeder liep met een welp in haar bek heen en weer in de kooi). Zie hier de twee filmpjes die de Dierenbescherming afd. Haaglanden in Den Haag maakte.

Ga niet naar circussen met dieren!
De Dierenbescherming Amsterdam, alsmede PiepVandaag, roept mensen op niet naar circussen met dieren te gaan en hoopt dat stadsdelen geen vergunningen meer verstrekken aan deze circussen of andere evenementen waar dieren gebruikt worden voor vermaak. Meer informatie over feiten en details van gebruik van wilde dieren in circussen leest u ook op de site van Wilde Dieren de Tent Uit.

Bron ©PiepVandaag.nl