Op de A16 richting Breda is donderdag een vrachtwagen verongelukt met 300 kalveren aan boord. 108 dieren hebben dit niet overleefd. De overige kalfjes zijn gevangen en verder getransporteerd.

A16
Foto (illustratief): publiek domein

De veewagen was vanuit Noord-Ierland op weg naar Groningen en kantelde rond 16 uur na een kop-staartbotsing met een andere vrachtwagen. Dit gebeurde ter hoogte van Hazeldonk. Hulpdiensten, onder meer een dierenarts en een boswachter, zijn urenlang bezig geweest om rondlopende kalveren te vangen. Op een omheind stuk gras langs de snelweg hebben de dieren in de ijzige kou staan wachten op vervoer. De dode kalfjes zijn geruimd.

Volgens de dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals, die regelmatig onderzoek doet naar veetransporten, betreft het hier zogeheten nuka’s, ofwel nuchtere kalveren. Deze dieren krijgen alleen melk en nog geen vaste voeding en zijn doorgaans niet ouder dan 10 weken.

Misstanden
Protesten tegen het vervoer van dieren klinken al jaren. In 2015 constateerde Eyes on Animals in opdracht van de Dierenbescherming dat er veel mis is bij het transport van kalfjes. Zo blijkt uit de rapporten dat de dieren veelal te jong worden vervoerd en te dicht opeen in de wagen zitten.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Schade en slachtoffers
De andere vrachtwagen die bij het ongeluk betrokken was heeft flinke materiële schade opgelopen. De weg is een groot gedeelte van de avond afgesloten geweest en in tegengestelde richting ontstond een kijkersfile. Rond 22 uur was de A16 weer open.

Bronnen: AD, Metro ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek