Het was gisteren een jaar geleden dat de vermenselijkte chimpansee Marria bij Stichting AAP kwam. Voor AAP een mooi moment om stil te staan bij de transformatie die Marria in het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. En natuurlijk om een feestje te vieren! Marria werd als baby uit het wild geroofd, waarna ze 13 jaar lang als mens bij een Portugees gezin leefde. Bij AAP leert ze stap voor stap om weer chimpansee te zijn.

Marria
Feest bij Stichting Aap voor chimpansee Marria

Dierverzorgers hadden voor de gelegenheid een chimpanseetaart van rijst en groenten gemaakt. Maar dat was nog niet alles, want vlogaap Marria en haar maatje Sony kregen ook een speciale surprise vol met lekkers, in de vorm van een GoPro. Deze mocht Sony wél slopen en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Ook de taart smikkelde hij in zijn eentje op, want het feestvarken zelf vond het veel te koud om haar gezicht te laten zien. Typisch, vindt vaste verzorger Max. “Ze is natuurlijk het klimaat in Portugal gewend. En ach, ze blijft een beetje een prinsesje”. Toevallig was Max zelf ook jarig vandaag (40!) en ook hij werd verrast met taart. Het feestje is te zien in de volgende aflevering van de AAP vlog via www.youtube.com/AAPvlogt (te zien vanaf donderdag 8 maart).

Vermenselijkt
Precies een jaar geleden kwam chimpansee Marria aan bij Stichting AAP in Almere, waar ze door een team van experts werd begeleid om weer als een chimpansee te kunnen leven. Ze had daarvoor namelijk 13 jaar lang bij een Portugees gezin in huis geleefd, waar ze meedraaide als een volwaardig gezinslid. Ze at bij het gezin aan tafel, sliep in bed en keek tv. Toen Marria ouder en agressiever werd, kon de eigenaresse haar niet meer in huis houden en werd Marria opgesloten in een kale schuur. Gelukkig kan ze tegenwoordig bij AAP zijn wie ze hoort te zijn, een gelukkige en gezonde chimpansee.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Koud
Hoewel ze nog steeds veel moet leren, gaat het nu ontzettend goed met haar. Eind oktober 2017 ontmoette Marria voor het eerst een soortgenoot, chimpansee Sony. Een spannend moment, die boven verwachting goed verliep. De twee chimpansees omhelsden elkaar en begonnen gelijk te spelen. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Behálve als het koud is buiten. Goedzak Sony trekt zich weinig aan van de kou. Hij genoot in het buitenverblijf bij AAP van Marria’s taart en de surprise gevuld met heerlijke chimpansee traktaties, maar helaas liet Marria zich niet zien. Ze is geen liefhebber van de koude temperaturen deze week.

Stichting AAP vangt naast chimpansee Marria een hoop andere exotische zoogdieren op welke een verleden hebben waarin ze zijn mishandeld, verwaarloosd of bijvoorbeeld misbruikt in entertainment. AAP biedt hen weer een dierwaardig leven waarin hun gezondheid en welzijn hoog in het vaandel staan.

Persbericht Stichting Aap