In Spanje is een macabere vondst gedaan: een massagraf van galgo’s in een kleine kloof in Tarancón, Cuenca. De bodem van de kloof lag bezaaid met lijken: sommige jaren oud, andere van recent gestorven galgo’s. 25 lijken zijn uit de kloof gehaald, maar er liggen meer dode honden. Deze plek wordt waarschijnlijk al langer dan 20 jaar gebruikt door jagers om van hun honden af te komen.

massagraf
Dode galgo’s gevonden in Spaans massagraf | Foto: Carmen

Opvangcentrum Hogar de Paz de Tarancón is samen met vrijwilligers uit Tarancón en andere dorpen uit de omgeving en Madrid bezig geweest met het verwijderen van de 25 lijken uit de kloof. Enkele honden hadden nog een chip, wat hopelijk zal leiden tot de identificatie van de eigenaren. Volgens Carolina Rey, vrijwilligster bij Hogar de Paz, zijn de honden mishandeld én opgehangen.

massagraf
Foto: Facebookpagina Yo Galgo

Het verwijderen van de lijken ging moeizaam, drie mensen zijn afgedaald naar de bodem van de kleine kloof en met behulp van touwen én een menselijke keten gevormd door de vrijwilligers konden de 25 lijken uit de kloof gehaald worden. Naast de 25 lijken zijn nog allerlei botten aangetroffen die ze niet konden verwijderen.

Persoonlijk drama
Voor het opvangcentrum Hogar de Paz gaat het hierbij om een persoonlijk drama. Na het jachtseizoen worden galgo’s en andere jachthonden zoals podenco’s massaal gedumpt in Spanje. Dit gebeurt vooral in februari. Dit jaar was de opvang overvol en ze konden geen honden meer opvangen. Galguero’s hebben hun galgo’s naar de opvang gebracht maar daar moesten ze de honden weigeren. Tijdens het opruimen van de lijken herkenden ze de honden die recentelijk door de jagers waren gebracht.

massagraf
| Foto: Facebookpagina YoGalgo

De Koninklijke Federatie voor de Jacht in Spanje heeft een juridische procedure gestart over de gebeurtenissen in Tarancón en wil dat er tot de bodem wordt uitgezocht wie de daders zijn. Opvangen en dierenwelzijnsorganisaties hebben besloten ook een aanklacht in te dienen. Hogar de Paz geeft aan dat, hoewel het om een schokkende vondst gaat, het geen geïsoleerd geval is in deze regio.

Ophangingsdood
Een deel van de hond had nog een touw om de nek. AnimalsToday.nl maakte in 2016 een documentaire over het lot van de Spaanse galgo, ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’. Voor dit documentaire werd de voorzitter van een jagersvereniging geïnterviewd over het ophangen van galgo’s. Hij ontkende dat vandaag de dag gago’s in Spanje opgehangen worden. Bekijk hier de beelden:

https://vimeo.com/258088857

Klik hier om ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ te bekijken.

Bronnen: Cadena Ser, El País ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer