Katten en water geen goede combinatie? Niet wat poes Amelia betreft, want sinds haar redding uit een verlaten huis op Frans-Polynesië als 6 maanden oude kitten zeilt ze samen met haar redder Liz Clark de wereld rond. Al was dat wel even wennen voor de poes.

poes Amelia
Poes Amelia als boegbeeld | Foto: screenshot video Liz Clark/YouTube

Katten hebben geen zeebenen en doorgaans een bloedhekel aan water. Dat gold aanvankelijk ook voor Amelia, die vernoemd is naar de legendarische pilote Amelia Earhart. Liz Clark zeilt al sinds 2006 in haar eentje de wereld rond en was aanvankelijk niet van plan om het poesje te houden. Het plan was om het aan iemand te geven die Amelia kon adopteren, maar niemand bleek daartoe bereid.

En dus nam ze Amelia mee aan boord. Dat de poes hier in het begin niet zo blij mee was ligt voor de hand, en toen ze een keer in het oceaanwater viel hielp dat beslist niet mee. Maar naarmate ze langer aan boord was bij Liz groeide de band tussen de twee, en al snel werden ze de beste vrienden.

Poten strekken
Liz Clark was zich er terdege van bewust dat Amelia niet op een boot thuishoort maar op land, waar ze haar poten kon strekken en in bomen klimmen. En dus besloot ze Amelia de kans te geven om te kiezen. Op een eiland liet ze Amelia gaan, en wist dat als ze niet zou terugkomen dat het leven op de boot niets voor haar was. Maar Amelia ging er niet vandoor, en vanaf dat moment wist Liz dat alles op zijn pootjes terecht zou komen.

Slechts één keer ging Amelia er voor langere tijd vandoor tijdens een tussenstop op een tropisch eiland. Gedurende 42 dagen was ze spoorloos, maar Liz gaf niet op en bleef zoeken en wachten. Maar zoals wel vaker bij katten was Amelia voor langere tijd aan het struinen en kwam ze toch weer terug. Vanaf dat moment heeft poes Amelia Liz nooit meer verlaten.

Maatje
Nu is ze het trouwe bootsmaatje van Liz, gaat ze mee op bezoek bij andere zeilers en heeft ze zelfs geleerd om mee te rijden op de motor. Maar ook roeiboten en kano’s zijn geen enge dingen meer voor Amelia. Dit mooie verhaal toont aan dat de band tussen mens en huisdier niet alleen gebaseerd is op het krijgen van voedsel, maar dat er echt sprake is van vriendschap, kameraadschap en wederzijds vertrouwen.

Bekijk hieronder een vertederend Engelstalig filmpje waarin poes Amelia zelf vertelt over haar leven:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel