In het Spaanse dolfinarium Loro Parque (Tenerife) is onlangs een orka in grote paniek geraakt. Het dier beukte met zijn kop tegen het stalen hekwerk van zijn veel te kleine verblijf in een poging uit te breken. De dolle orka was opgesloten in het kleine aquarium voor medisch onderzoek.

dolle orka
Still Vimeo Ric O’Barry’s Dolphin Project

De beelden zijn afkomstig van een anonieme dierenactivist, en zijn gepubliceerd door Ric O’Barry’s Dolphin Project. Ric O’Barry zet zich in tegen het houden van dolfijnen in gevangenschap en probeert de dieren overal ter wereld te bevrijden.

Barre omstandigheden

De orka in Loro Parque is Morgan, die in 2010 voor de Nederlandse kust is gevangen. Helen Hesselager-O’Barry van The Dolphin Project is geschokt:

“In deze video is duidelijk te zien dat de orka’s zwaar gestrest raken als ze in te kleine, spartaanse aquaria worden opgesloten. Dit dier is totaal in paniek en lijkt te willen ontsnappen aan zijn wrede omstandigheden.”

Bekijk de video hieronder. De harde klappen tegen het hek zijn goed te horen.

Commentaar Loro Parque

Dierennieuwssite The Dodo heeft het dolfinarium om een reactie gevraagd:

“Deze video is de zoveelste poging om met schromelijke overdrijving een volkomen normale situatie te manipuleren. Er is niets mis met de dieren. We zijn verbaasd dat juist tegenstanders van orkafokprogramma’s aanstoot nemen aan deze beelden, omdat dit gedrag veroorzaakt wordt door seksuele frustratie bij de dieren als ze geen toegang hebben tot het bassin van een orka waarmee ze kunnen paren.”

Slechte naam

Ric O’Barry weerspreekt deze reactie:

”Dit is geen op zichzelf staand incident. De orka’s worden regelmatig op deze manier mishandeld. Het enige wat we kunnen doen is hopen dat het publiek geen kaartjes meer koopt voor dolfijnen- en orkashows.”

Loro Parque heeft een slechte reputatie. In 2009 doodde Keto, een orka die te leen was van SeaWorld, zijn trainer Alexis Martinez. Helen bevestigt de mening van haar man. ‘Vorig jaar bezochten Ric en ik Loro Parque om onderzoek te doen naar hun orkashow. Die heet, ironisch genoeg, ‘Orca Ocean’. Hij herinnert:

“We waren geschokt door de afschuwelijke leefomstandigheden en de commerciële exploitatie van de zes orka’s aldaar, en de tuimelaars.”

Piepvandaag.nl bericht regelmatig over orka’s in gevangenschap. Onlangs heeft SeaWorld aangekondigd te stoppen met orka’s fokken, gedwongen door wetgeving en de groeiende tegenstand.

Bron: Ric O’Barry’s Dolphin Project, The Dodo ©PiepVandaag.nl Anne Douqué