In het begin van het jaar berichtte PiepVandaag al over de inzet van drones in de strijd tegen stropers die te werk gaan in Mexicaans water in de Golf van Californië. Inmiddels is een groot succes geboekt: in de nacht van 15 april heeft Sea Shepherd stropers op heterdaad betrapt met een drone.

betrapt
© Paula Olson, NOAA via Wikimedia Commons

Volgens Sea Shepherd hebben de stropers het vooral gemunt op de totoaba, een weinig bekende lokale vis waar veel vraag naar is in China voor soep en medicijnen omwille van zijn zwemblaas. Omdat netten niet kunnen kiezen wat ze vangen, raken er helaas ook andere dieren in verstrikt zoals haaien, walvissen en de kleine bedreigde bruinvis genaamd vaquita.

Om het stropen ‘s nachts vast te leggen, gebruikte Sea Shepherd een quadcopter drone met infraroodcamera. Nadat de stropers op de vlucht sloegen, zette de drone de achtervolging in en gaf het team de coördinaten door aan de Mexicaanse zeewacht. Intussen bevrijdden ze de gevangen zeedieren uit de achtergelaten netten, waaronder vier adelaarsroggen. Voor twee jonge hamerhaaien en een aantal ombervissen was het spijtig genoeg te laat.

Sinds januari 2016 heeft Sea Shepherd toelating gekregen van de Mexicaanse overheid om illegale visvangst te bestrijden en netten te verwijderen. Veertig netten en enkele maanden later, jaagt Sea Shepherd nog dagelijks op stropers, waarbij ze voor niks of niemand terugdeinzen.

Bron: National Geographic News ©PiepVandaag.nl Bram Vogels