Een leger van drones zal binnenkort de 24-uurs bodyguard worden voor een van onze meest zeldzame dieren. De populatie vaquita’s, ’s werelds kleinste en meest bedreigde bruinvis, bestaat momenteel uit slechts 97 individuen. Recent onderzoek toont aan dat dit mooie, maar verlegen zeezoogdier binnen vier jaar uitgestorven kan zijn als er geen krachtige maatregelen genomen worden.

vaquita
© Paula Olson, NOAA via Wikimedia Commons

De lange visnetten die vissers illegaal gebruiken in het kleine leefgebied van de vaquita in de Golf van Californië, vormen een enorme bedreiging voor de bruinvissen aangezien ze hierin gemakkelijk verstrikt raken. Ongeveer 90 vissersboten zijn in het gebied operatief sinds de start van het nieuwe visseizoen. Minstens 17 boten hebben kieuwnetten aan boord, heeft onderzoek bevestigd.

Deze bruinvissen, die “kleine zeekoeien” worden genoemd en bekend staan om hun schattige gezichtskenmerken, hebben de afgelopen jaren al vaker op het randje van uitsterving gebalanceerd.

Maar nu heeft Alejandro del Mazo, een assistent-officier van justitie bij Mexico’s instantie voor milieubescherming, het nieuwe plan aangekondigd om drones in te zetten om dit kleine zoogdier te helpen beschermen. The Associated Press laat weten dat de drones momenteel worden getest door de Mexicaanse marine. Del Mazo:

“Wij overwegen het gebruik van vooruitstrevende technologie, omdat drones ons een permanente luchtpatrouille in het gebied bieden en wij zo veel efficiënter en sneller kunnen reageren.”

Deze drones kunnen vanuit de lucht ook het illegaal vissen op de totoabavis, een soort die op de lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als serieus bedreigd staat, goed in de gaten houden. De vinnen van deze vis worden in China als delicatesse gezien; slechts één vis kan in Azië wel $10,000 opbrengen.

De drone-brigade wordt ingezet na de aankondiging vorige maand van het plan 37 miljoen dollar in te zetten om het vissen met netten in het bovenste gedeelte van de Golf van Californië uit te bannen. Autoriteiten hopen dat met betere maatregelen voor handhaving, de overgebleven 25 vaquita’s die in staat zijn voort te planten ook daadwerkelijk voor nageslacht zorgen in de komende twee jaar.

Bron ©PiepVandaag.nl Ildiko Bischot