Een 13-jarig meisje uit Canada heeft een zeer treffende, maar hartverscheurende tekening gemaakt, die precies laat zien waarom orka’s niet in gevangenschap zouden moeten leven. Het meisje werd geïnspireerd door de dood van orka Unna, die op 21 december in SeaWorld San Antonio overleed.

Orka tekening - hartverscheurende tekening
©Megan Torisawa

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, wordt weleens gezegd. En dat is zeker het geval met deze tekening. De 13-jarige kunstenares Megan Torisawa laat met haar tekening zien hoe het is voor een orka om in gevangenschap te moeten leven: door de mens naar de bodem van een vissenkom gedrukt.

Unna overleed vorige maand, volgens SeaWorld aan de schimmelinfectie Candida. Ze reageerde niet goed op behandelingen en bezweek aan de infectie. Volgens haar voormalige trainer, John Hargrove, was Unna echter al vele jaren ziek. Unna was nog maar 18 jaar toen ze stierf. In het wild kunnen orka’s zo’n 50 tot wel 90 jaar oud worden. Er zelfs een vrouwelijk orka bekend, Granny, die 103 jaar oud is!

Orka’s zijn zeer intelligente dieren. Hun brein is vier keer groter dan dat van een mens en het grootste van alle dolfijnsoorten, namelijk 6 kilo. Walvissen en dolfijnen kunnen niet alleen zelf dingen leren, maar ze kunnen ook kennis overdragen op anderen.

In het wild leven orka’s in hechte familiegroepen, die veelal bestaan uit meerdere generaties van dezelfde familie. Ze leggen afstanden van wel 160 kilometer per dag af, iets wat ze in gevangenschap niet kunnen doen.

Veel voorkomende problemen bij orka’s in gevangenschap zijn ziektes, korte levensduur, agressie jegens elkaar en hun trainers, abnormaal repetitief gedrag en depressie. Mannelijke orka’s hebben vaak een dubbelgeklapte runvin, waarvan wordt aangenomen dat te weinig beweging de oorzaak is.

Volg Megan’s werk via Instagram.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor