Vorige week stierf de 18-jarige orka Unna in SeaWorld San Antonio (Texas). SeaWorld verklaart dat het dier waarschijnlijk overleed aan een hardnekkige schimmelinfectie, Candida, waar ze al enkele maanden aan leed. Volgens voormalig trainer John Hargrove was Unna echter al vele jaren ziek. ‘Twee trainers waren 20 minuten bezig medicijnen in haar vis te stoppen.’

orka Unna
Optredende orka’s | Foto: screenshot video

Volgens SeaWorld werd onlangs een nieuwe behandeling ontwikkeld om Unna er weer bovenop te krijgen. Hoewel het aanvankelijk iets beter met haar leek te gaan, heeft ze het toch niet gered. Een necropsie wordt uitgevoerd om de exacte doodsoorzaak te bepalen.

Langdurig ziek
Dat Unna nog maar enkele maanden ziek was noemt voormalig trainer John Hargrove grote onzin, hij vertelt dat ze al zeker 8 jaar ziek was. Toen hij met Unna werkte verkeerde ze in slechte gezondheid en kreeg ze dagelijks veel medicijnen, 20-30 vissen vol. Hargrove:

“De dierenartsen hadden geen idee waar haar schimmelinfectie vandaan kwam. Ze wilden niet dat ze zwanger zou worden, vlak voor haar cyclus werd ze gescheiden van de mannetjes: dit hebben we zeker 10 jaar lang met Unna gedaan. Ze schraapte steeds verf van de zijkant van het bassin af met haar tanden, tot bloedens toe. Ook verminkte ze zichzelf.”

“Het verbaast me dat het nog zo lang geduurd heeft voor ze overleed, ik denk dat ze zo beter af is.”

Vaker schimmelinfectie in gevangenschap
SeaWorld benadrukt in het persbericht van september, waarin de ziekte en behandeling van Unna werd benoemd, dat de schimmelinfectie voorkomt bij walvisachtigen in het wild en in gevangenschap. Zeezoogdierenspecialist Dr. Naomi Rose besprak dit met twee dierenartsen die ervaring hebben met orka’s, maar volgens hen is er geen geval bekend van in het wild levende orka’s die aan deze infectie leden. Wel komt het bij wilde dolfijnen voor. Desondanks heeft dit niet tot gevolg dat de dieren er ziek van worden, tenzij ze aan stress lijden (waardoor hun immuunsysteem verzwakt). Dat zeezoogdieren in gevangenschap gevoeliger zijn voor schimmelinfecties blijkt ook uit de Merck Manual voor dierenartsen.

Unna is geboren op 27 december 1996 in SeaWorld Orlando. Haar moeder is Katina, haar vader Tilikum; beide zijn uit het wild gevangen bij IJsland. In 2002 werd Unna naar San Antonio vervoerd.

Drie dode tandwalvissen in 2015
In het Texaanse pretpark overleden dit jaar nog twee andere walvisachtigen: onlangs overleed beloega Stella aan maag-darmproblemen en een babybeloega stierf nadat het diertje te vroeg was geboren.

Orka’s overleden in 2015
Ook overleden dit jaar twee andere orka’s in gevangenschap: orka Freya overleed in juni in Marineland Antibes na langdurige gezondheidsproblemen. Haar zoon Valentin stierf in hetzelfde park na een overstroming in oktober, waarbij vuiligheid de bassins en verblijven in stroomde. De dieren werden niet geëvacueerd.

Bronnen: Times of San Diego, Daily Mail, TakePart ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde