Vlak bij de grens met Nederland bij Nordhorn en Meppen in Duitsland, zijn een en mogelijk meer wolven gezien. Op twee locaties werden de dieren door een automatische camera vastgelegd.

grens
Wolf | Tambako the Jaguar via Compfight cc

Twee weken geleden werd ook al een wolf gesignaleerd, maar omdat een jager dit weekend weer een wolf zag heeft het Duitse Staatsbosbeheer besloten het mooie nieuws naar buiten te brengen. Of het om hetzelfde dier gaat en of het een mannetje of een vrouwtje is, is nog niet duidelijk.

Volgens Staatsbosbeheer gaat het waarschijnlijk om een jonge wolf die uit de groep is verstoten. Het dier zou nu op zoek zijn naar een partner en nieuw leefgebied. Knaus Pfennig van Staatsbosbeheer Meppen denkt dat de wolf waarschijnlijk op doorreis is naar Nederland.

Vorig jaar rond deze tijd werd in hetzelfde gebied ook al een wolf gesignaleerd. Het dier werd toen gezien op een militair oefenterrein. Omdat in dergelijk gebied geen wandelaars mogen komen is het er erg aantrekkelijk voor de zeer mensenschuwe wolf. Daarbij leeft er veel wild.
Wolven hebben een groot aanpassingsvermogen en hun populatie in Europa stijgt langzaam. In Frankrijk neemt het aantal wolven al twintig jaar geleidelijk toe en in Duitsland is een groei geconstateerd in tien jaar tijd, van 1 naar 100 volwassen wolven. Ook in de Belgische Ardennen is het dier al gesignaleerd.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er in Nederland plaats is voor 20 tot zelfs 40 roedels wolven. Dit meldt het tijdschrift Zoogdier naar aanleiding van een nieuw onderzoek. Tijdens het onderzoek is gekeken naar bekende leefgebieden van de wolf in Duitsland, die vervolgens zijn vergeleken met potentiële leefgebieden in Nederland.

De laatste keer dat in Nederland een wolf werd gesignaleerd, was in 1897. In augustus 2011 zou ook een wolf gezien zijn in Duiven, Gelderland, en afgelopen september op de Veluwe. Hard bewijsmateriaal ontbreekt echter in de vorm van een foto of video.

Afgelopen jaar in juli werd een dode wolf aangetroffen in Luttelgeest. Het nieuws over waar het dier vandaan kwam hield de gemoederen maanden bezig, maar uiteindelijk lijkt het erop dat de wolf is doodgeschoten en afkomstig is uit Polen. De dierlijke resten die in de maag van de wolf werden aangetroffen zijn afkomstig van een bever die leefde in Polen. De verklaring is dan ook dat de wolf daar is neergeschoten en op nog onduidelijke wijze naar Nederland is vervoerd.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl