Vorige week is een wolf gesignaleerd op nog geen 15 kilometer van de Nederlandse grens in Meppen bij Emmen. Dat heeft Natuurmonumenten gisteren bekend gemaakt.

Wolf gesignaleerd
Wolf | Foto: I, J. Patrick Fischer [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons
De wolf werd gezien op een militair oefenterrein. Omdat in dergelijk gebied geen wandelaars mogen komen is het er erg aantrekkelijk voor de zeer mensenschuwe wolf.  Daarbij leeft er veel wild.

Wolven hebben een groot aanpassingsvermogen en hun populatie in Europa stijgt langzaam. In Frankrijk neemt het aantal wolven al twintig jaar geleidelijk toe en in Duitsland is een groei geconstateerd in tien jaar tijd, van 1 naar 100 volwassen wolven. Ook in de Belgische Ardennen is het dier al gesignaleerd.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er in Nederland plaats is voor 20 tot zelfs 40 roedels wolven. Dit meldt het tijdschrift Zoogdier naar aanleiding van een nieuw onderzoek. Tijdens het onderzoek is gekeken naar bekende leefgebieden van de wolf in Duitsland, die vervolgens zijn vergeleken met potentiële leefgebieden in Nederland.

De laatste keer dat in Nederland een wolf werd gesignaleerd, was in 1897. ‘In augustus 2011 zou ook een wolf gezien zijn in Duiven, Gelderland en afgelopen september op de Veluwe. Hard bewijsmateriaal ontbreekt echter in de vorm van een foto of video ontbreekt echter.

De wolf die vorige week is gesignaleerd is volgens een woordvoerder van natuurmonumenten gefotografeerd door een zogenoemde fotoval .

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl