Er zijn sinds gisteren geen Nederlandse nertsenfokkerijen meer. Minister Schouten van LNV meldt dat nu ook de laatste vier bedrijven leegstaan, nadat ze het pelsseizoen mochten afmaken. Als de aanleiding niet zo triest was geweest zouden we 8 december 2020 kunnen uitroepen tot een heugelijke dag; de Nederlandse pelsdierfokkerij is geschiedenis.

Einde Nederlandse nertsenfokkerijen
Nertsen in Nederlandse nertsenfokkerij | Foto: ©Menno Herstel

Niet 2024, niet 21 maart volgend jaar maar dinsdag 8 december 2020 was de datum dat de laatste Nederlandse nertsenfokkerijen de poorten sloten. Het coronavirus heeft roet in het eten gegooid van deze nutteloze industrie, waar de dieren zeer bevattelijk bleken voor Covid-19, met dezelfde nare verschijnselen als bij mensen. Hierdoor gaf het argument dat ze een gevaar vormden voor de volksgezondheid de doorslag om de sector versneld uit te faseren, niet het feit dat ook nertsen op een nare manier stierven aan het virus.
.

#GNvdD: Kamer stemt voor versneld einde nertsenfokkerij!

.
Grootste angst is dat het coronavirus in nertsenfokkerijen muteert, waardoor een variant ontstaat waartegen de nu ontwikkelde vaccins geen weerstand bieden, evenals door het lichaam zelf opgebouwde antistoffen tegen de ‘gangbare’ vorm van Covid-19. Voorbeeld is Denemarken, waar een variant van het type ‘cluster 5’ werd gevonden die tot een directe volledige lockdown leidde van de regio Noord-Jutland, waar de desbetreffende mutatie werd gevonden bij 240 mensen.

Einde Nederlandse nertsenfokkerijen
Nerts in het wild | Foto: ©Menno Herstel

Begin dit jaar waren er nog ruim honderd Nederlandse nertsenfokkerijen, maar dat hoofdstuk is nu definitief afgesloten. Tot 2024 is er 150 miljoen euro belastinggeld uitgetrokken ter compensatie van de nertsenhouders, die daarmee goed wegkomen, want de opbrengst van nertsenvachtjes was de laatste jaren al flink afgenomen.
.

Importverbod bont krijgt meerderheid in Tweede Kamer

.
Om te voorkomen dat er alsnog bont wordt geïmporteerd en daarmee het dierenleed zich verplaatst naar elders in de wereld met daarbij het risico dat op die plekken ‘reservoirs’ ontstaan waar het virus kan muteren, ging de Tweede Kamer onlangs akkoord met een motie die pleit voor een (Europees) importverbod van bont en bontproducten.

Bronnen:

Zijn nertsen opzettelijk besmet met corona?

.
©AnimalsToday.nl BVR