De Inlichtingen- en OpsporingsDienst (IOD) van de NVWA gaat onderzoeken of er bij nertsenfokkers opzettelijk coronabesmettingen hebben plaatsgevonden. Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 drong daar eerder op aan. Hij vindt het ‘erg toevallig’ dat er ondanks strenge coronaregels zoveel besmette fokkerijen zijn. Bij ‘ruiming’, het vergassen van alle nertsen, krijgen de nertsenfokkers een aantrekkelijke vergoeding.

opzettelijk besmet met corona?
Vergaste nertsen in Altforst- 15 augustus 2020 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De vergoeding bij het afmaken van de dieren is gebaseerd op 2019, toen de prijs voor een nertsenvacht aanzienlijk hoger lag dan nu. De nertsenhouderij is echter door de vele coronabesmettingen ingestort en niet meer levensvatbaar. Bovendien moesten nertsenfokkers aanvankelijk op 1 januari 2024 de deuren sluiten, maar dat is vorige week door het kabinet vervroegd naar 21 maart 2021. Het loont dus de moeite om met een coronabesmetting je inkomsten nog een keer te garanderen, alvorens verplicht uit te stappen dankzij de forse stoppersregeling van ruim 180 miljoen. Volgens Tjeerd de Groot ligt in dit scenario ‘een perverse prikkel op de loer’.

coronabesmetting
Smerige, niet ontsmette vergassingskisten langs de openbare weg tijdens ‘ruiming’ in De Rips (22/8/2020) |  Foto: 1037 Against Animal Cruelty

‘Geen aanwijzingen opzettelijk besmetten’

De Inlichtingen- en OpsporingsDienst (IOD) van de NVWA gaat onderzoek doen naar de eventuele opzettelijke besmettingen. Het ministerie van Landbouw LNV geeft aan dat er ‘geen inzicht is in besmettingsroutes’ en dat het onderzoek hier meer op gericht gaat worden. Woordvoerder Lisa Gaster van Landbouw meldt tevens dat er geen aanwijzingen zijn van opzettelijk besmetten, maar dat het onderzoek dit wel zal moeten uitsluiten. Een gewenste uitkomst voor het ministerie, door het ministerie.

coronabesmetting
De NVWA (in het gele hesje) houdt toezicht in korte broek tijdens vergassing in Altforst (15/8/2020) | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Recente foto’s van 1037 Against Animal Cruelty tonen in ieder geval aan dat de strenge protocollen die gelden bij het ‘ruimen’ van nertsen wel heel ruim worden geïnterpreteerd, lees: niet nageleefd. Ook ‘nalatigheid’ kan besmettingen veroorzaken, al dan niet opzettelijk.

Wanneer er bewezen opzet in het spel is kunnen nertsenfokkers de ruimingsvergoeding op hun buik schrijven.

coronabesmetting
Vergassingskisten met mogelijk besmet materiaal onafgeschermd langs de openbare weg | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Bronnen:

Karen’s blog: Het einde nadert, raadsel coronabesmetting nertsen blijft

.
©AnimalsToday.nl BVR